Спорт

Разделят отбори по баскет в 2 групи заради икономии

  20.09.2017 13:38             
Разделят отбори по баскет в 2 групи заради икономии

Женското първенство по баскетбол ще бъде разделено на две групи на регионален принцип. Това стана ясно след заседание на управителния съвет на българската федерация. Целта е разходите да бъдат намалени до минимум.

В Запада ще са Монтана 2003 и 5 столични формации – Славия, Септември 97, Шампион 2006, Левски и НСА. В Изтока ще има 5 отбора – Асеновец 2005, Хасково 2012, Рилски спортист, Берое Стара Загора и Черно море Одесос. В следващата фаза тимовете ще бъдат разделени на първа четворка и втора седмица. Заелите първите места в групите се класират директно за Топ 4, докато вторият и третият ще играят квалификации. Следват полуфинали и финали във формат 3 от 5. В мачовете за третото място ще се играе до 2 победи от 3 мача.

По време на баскетболния ден в зала „Универсиада”, организиран от BGbasket.com, Viasport.bg, БФБ и Българско баскетболно общество, Монтана 2003 получи Суперкупата на България при жените служебно /на снимката/. Тимът трябваше да се изправи срещу шампиона и носител на купата за миналия сезон Хасково 2012, който обаче се отказа от участие в мача.

И мъжката „А“ група ще е на два потока на регионален принцип, както бе през миналия сезон. В Запада ще бъдат Видабаскет, Рилски спортист – 2, Балкан, както и четири софийски отбори – Атлетик, БУБА Баскетбол, Академик и ЦСКА. В Изтока са 6 тима – Берое, ИУ Варна, Чавдар Троян, Делфин, Черноморец и Шумен.

След изиграването на първия етап се оформят първа шестица и втора седмица. Директно за Топ 6 се класират първите два тима от всеки поток, а третите и четвъртите играят на кръст за запълване на останалите места.