Събития

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри учебната година във Враца

  15.09.2017 10:31             
Вицепрезидентът Илияна Йотова откри учебната година във Враца

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова дойде във Враца, за да присъства на откриването на учебната година в средното училище „Христо Ботев“.  Тя бе посрещната от врачанските депутати, директора на гимназията Виктор Кръстев, учители и родители.

„Тъжна тенденция, която се отразява пряко върху нашето образование е, че все повече българчета се раждат извън страната, каза Йотова. - Похвален е стремежът децата да се доведат задължително в училище, но това не е достатъчно. Важно е не само да дойдат, но и да се задържат в училището. Голяма част от децата, които не са включени в образователната система, са от много бедни семейства. А това означава, че държавата чрез министерството на образованието трябва да вземе мерки, за да привлекат тези деца и да ги задържат. В този стремеж естествено трябва да се включат общините и училищните настоятелства.“

Според вицепрезидента не е достатъчно и предвиденото увеличение на заплатите на учителите. Увеличение от 15 на сто не звучи лошо спороде Йотова, но има много условности, които могат да спънат и тази крачка към повишение на заплащането на нелекия учителски труд.