Събития

Мистерия обвива съкровище, открито под джанка в Мездра

  13.09.2017 15:39             
Мистерия обвива съкровище, открито под джанка в Мездра

Керамично гърне със сребърни монети е било открито при изкореняването на джанка в Мездра, намиращо се на ул. „Александър Стамболийски № 99”, съобщиха от местната управа. Според градската власт били открити 182 монети, които са предадени на регионалния исторически музей във Враца. Предстои екип от Министерство на културата да се произнесе и да внесе повече яснота за културно-историческата стойност на находката.

Директорът на РИМ – Враца Георги Ганецовски обаче опроверга информацията, тиражирана първо от местен сайт. Той отрече повечето от фактите, като обеща да даде нарочна пресконференция, на която да оповести истината за имането.

От общинската управа на Мездра уточниха, че 17 август при тях е постъпило заявление за премахване на плодно дърво. Представител на отдел „Екология” към Дирекция „Устройство на територията” е извършил проверка. Констатирано е, че на посочения адрес, собственост на Петя и Нели Кръстеви има засадена джанка, която е на границата на имот, собственост на Венелин Цолов. Дървото, на възраст около 70 г., било до изградена прозирна ограда.

Собствениците изпълнили предписанието, а в корените на дървото открили керамично гърне със сребърни монети.