Събития

Война в Криводол между леви и Данчев

  12.09.2017 14:51             
Война в Криводол между леви и Данчев

Конфликтът между левите съветници в общинския съвет на Криводол и кметът Петър Данчев прерасна в открита война. От началото на седмицата двата враждуващи лагера обявиха своята непримиримост и нежелание да работят в конструктивен тон. Напрежението между общинската администрация и опозицията местния парламент ескалира в началото на седмицата, когато в отворено писмо градоначалникът Петър Данчев обвини предшественика си Николай Иванов като основен виновник за финансовата криза в общината, а общинското ръководство на БСП като отговорни за вземането на решенията, които задължават жителите на Криводолско да изплащат задължения до 2024 г.

„През ноември 2011 г. встъпвайки в длъжност за първи мандат като кмет, заварих общината със 7 814 064 лв. задължения – дългосрочен банков кредит, сключени и необслужвани договори, просрочени плащания към доставчици, неизплатени заплати към персонал, детски градини и наети лица по програмите за заетост в размер 930 000 лв., в т.ч. и задължения към НАП от 174 000 лв., преходни остатъци към училища 370 000 лв. и др. Наличните средства към 07.11.2011 г. в банковите сметки и касовата наличност бяха общо 13 420 лв. През изтеклите 6 години чрез строга финансова дисциплина и стриктен контрол на разходите успяхме да редуцираме задълженията почти на половина, като с приоритет бяха разплатени заплатите на служителите  и задълженията към училищата“, написа в отговор на поредица от атаки от левите Данчев. В писмото си, кожето е публикувано на сайта на общината са посочени конкретни примери за действията, довели тежката криза в Криводол. Според Данчев, най-тежкото наследство, което е получил, е в изтегления през 2008 г. дългосрочен кредит в размер на 3 866 571 лева и който жителите на общината ще изплащат до 2024 г.

Вместо да влязат в полемика обаче, левите контраатакуваха със сигнал до премиера Бойко Борисов. Народният представител от „БСП за България“ Красимир Янков сезира министър-председателя за нарушения в Община Криводол, съобщиха от червените редици.

В писмото си до премиера, депутатът уточнява, че е получил сигнал от Иван Иванов - общински съветник в Общински съвет - Криводол, в който се посочват нередности в изпълнението на проекти, за които има приложени документи. В сигнала са упоменати проектите "Залесяване на неземеделски земи" от "Програма за развитие на селските райони", чиято стойност  е 534 753,60 лв. и проект "Корекция на река Лева в регулационните граници на град Криводол до вливането й в река Ботуня горен участък" по Публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" на стойност 867 520,83 лв.

Красимир Янков призовава Бойко Борисов да се ангажира лично и при необходимост да сезира компетентните органи за проверка по цитираните проекти.

На 1 септември Красимир Янков заедно с колегите си Лало Кирилов и Николай Иванов бяха в Криводол, където на място се увериха в некачественото строителство на предпазната дига, припомнят от БСП.