Свят

Момче се роди със страшна болест, цял живот го сочат с пръст и му се смеят, а то... (СНИМКИ)

  11.09.2017 22:10             
Момче се роди със страшна болест, цял живот го сочат с пръст и му се смеят, а то... (СНИМКИ)

9-годишният Джак Олдкрес е принуден да прекарва по няколко часа на ден в специална вана, защото има рядко генетично заболяване – синдром на Нетертон. Възпалената му кожа го сърби постоянно, а на нея се образуват люспи. Много непознати обаче намират това за много смешно, пишат местни медии. Родителите на момчето – Дани и Джули – казват, че на сина им постоянно се обръща внимание на обществени места и всички го гледат като атракция. Дори възрастни хора си позволявали да подиграват Джайм да го сочат с пръст и да се смеят при вида му. Това много наранявало момчето, което прекарва половин час всяка сутрин в банята за ексфолиране и овлажняване на крайно възпалената му кожа.

„Ние постоянно даваме съвети на Джак. Когато отидохме в един ресторант веднъж, един от посетителите започна да навира пръст в лицето на сина ми и да се смее”, споделя Джули. Според нея Джак е изглеждал странно още при раждането. „Кожата му беше неестествено червена, страхувах се дали въобще ще оцелее”, казва тя. Когато обаче лекарите диагностицират Джак, майка му се успокоява, че рожбата й ще живее. С течение на времето семейството се научило да живее и да дава специални грижи на Джак.

Всяка сутрин кожата на момчето се третира със специален парафинов мехлем, който защитава момчето от инфекции. Въпреки че болестта на Джак е нелечима, семейството му прави всичко възможно, за да направи живота му максимално пълноценен. Благодарение на грижите на родителите му, момчето може да води почти нормален живот – да ходи на училище и да се социализира с приятели. Сега семейството набира средства за нова терапевтична вана, която ще намали времето за лечение на момчето сутрин.

Превод и редакция БЛИЦ