Konkurent
ТДМ

Здраве

Кашу - източник на здраве и дълголетие

2017-09-13 06:10 546 0

Кашу - източник на здраве и дълголетие

В края на лятото трябва да подготвим организма си за есента и тежката зима. За целта е необходимо да подсилим имунната си система и така да избегнем настинките и вирусите в студените дни. Това може да стане чрез различни храни, които да включим в менюто си, например ядки. Кашуто е дърво, което произхожда от рода Anacardiaceae. Отглежда се предимно в Бразилия, Мозамбик, Танзания, Кения и Индия. Много хора го консумират заради полезните му свойства, пише puls.bg. В 100 грама индийски фъстък, както го наричат още, има 553 калории, 44 грама мазнини, от които 8 ненаситени, същото полиненаситени и 24 мононенаситени. Това количество съдържа още 12 мг натрий, 660 мг калий, 30 г въглехидрати и 6 г захар. В този вид ядки няма холестерол, затова се препоръчват в много диетични режими. Ето кои са основните ползи на кашуто за здравето:

Грижи се за сърцето

Проучване на Националния център по биотехнологична информация на САЩ показва, че кашуто е полезно за здравето на сърцето. Консумацията на ядките влияе положително върху оксидативния стрес, възпалението и съдовата реактивност. Освен това те намаляват количеството на лошия холестерол (LDL) в тялото. През 2003 г. американската Администрация по храните и лекарствата препоръчва приемането на кашу един път на ден при хора на диети с ниско съдържание на мазнини. По този начин хората могат да намалят риска от сърдечни заболявания. Все пак консумацията на ядките не трябва да надвишава четири порции седмично, тъй като те са калорийни.

Подобрява кръвообръщението

Редовният прием на кашу може да намали риска от развитие на заболявания, свързани с кръвообращението. В индийския фастък има голямо количество мед, което премахва свободните радикали от тялото. От друга страна, ако имаме дефицит на този минерал, ще получим и недостиг на желязо. Затова е важно да приемаме кашу и други ядки, богати на мед.

Подобрява зрението

Очите ни често страдат от различни инфекции заради замърсяванията в градската среда. Кашуто съдържа пигмента зеаксантин, който има силно антиоксидантно действие. Той се абсорбира директно от ретината и я защитава от замърсяване, вредните слънчеви лъчи, също така предотвратява дегенерация на макулата при възрастните хора.

Подобрява състоянието на кожата

Маслото от кашу прави чудеса с кожата. То е богато на селен, цинк, магнезий, желязо и фосфор. Също така е голям източник на фитохимикали, протеини и антиоксиданти. Затова се използва за масажи при различните видове кожа.

Подпомага храносмилателния тракт

Проучвания сочат, че в кашуто има голям процент диетични фибри. Тялото ни не произвежда олеинова и палмитинова киселина, затова трябва да си ги набавим чрез храната. В това отношение кашуто е полезно и подобрява храносмилателния тракт, но трябва да го ядем с мярка, защото по-големите количества подуват корема и образуват газове. Омега 3-мастните киселини в него също подобряват метаболизма и изгарят излишните мазнини.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Този супер лесен трик в диетата ни помага да спестим доста калории
2017-09-26 18:10
69 0
Един супер лесен трик в диетата може да ни помогне да спестим доста калории. И той е толкова лесен и прост, колкото пиенето на чаша…

Ежедневни навици, увреждащи бъбреците
2017-09-26 06:15
252 0
Бъбреците са незаменим чифтен орган, без който организмът не може да функционира. Увреждането на бъбреците често става неусетно, а когато симптомите започнат да се проявяват,…

Ново изследване показа колко опасни за здравето са сушените кайсии
2017-09-25 18:10
254 0
Ако сте склонни към алергия, имайте предвид, че сушените кайсии са обикновено третирани със сул­фити. Обработката е с цел убиване на микроорганизми, удължаване на трайността…

Намалете захарта и ще останете изумени от последствията
2017-09-25 06:10
427 0
Прекомерната консумация на захар се отразява много на здравето ни. Тя предизвиква затлъстяване, промени в настроението, а също и истинско пристрастяване. Специалистите по хранене считат…

актуален брой на вестник Конкурент