Свят

Откровен до болка репортаж за проститутките в страната, в която СПИН е отнел над 10 милиона живота (СНИМКИ 18+)

  17.08.2017 07:26             
Откровен до болка репортаж за проститутките в страната, в която СПИН е отнел над 10 милиона живота (СНИМКИ 18+)

В съвременния свят не е достатъчно да си добър фотограф, за да получиш световно признание. Необходимо е твоите работи да имат мощен смислов товар и да накарат зрителя да се замисли върху злободневните проблеми. Маститият фотограф от Холандия Том Коене засяга най-болните теми на обществото, без да крие пороците му. Най-нашумялият му проект е този за проституцията в Нигерия и проблемите с ХИВ-инфекцията. С разрешение на собствениците Том е прекарал седмица и половина в нигерийски бордей, снимайки неговите работнички. В резултат на бял свят се е появил проекта с красноречивото име "Ангелите на смъртта на Нигерия". Специално изследване, проведено от здравни организации през 2016 година, е показало, че сред възрастното население на Нигерия носители на ХИВ и СПИН са 4.1%. А това са около 10 милиона души. Впрочем, постепенно ситуацията се стабилизира, върви към добро. Все пак в началото на хилядолетието броят на болните бе 5%. Образователните програми, провеждани за сметка на благотворителни организации, са успели да достигнат до голям брой нигерийци. Въпреки титаническите усилия обаче, там все още има негативно отношение към презервативите, а една четвърт от секс труженичките са носителки на ХИВ. Проблемите със СПИН са най-големи в големите градове. Само в Лагос има 1.2 болни от СПИН. Населението на града е 13 милиона. Жените и момичетата на улицата са обречени на нищета. В Нигерия на практика е невъзможно да се намери високоплатена работа, а търсене за нощни пеперуди винаги има. Някои момичета започват работата в публичните домове още от 14-годишна възраст. Клиентът плаща между 2 и 5 долара. На ден се обслужват до петима мъже. За Нигерия това са си доста прилични пари. А за медицинска култура и дума не може да става. Дори и проститутките не използват предпазни средства. Местното население смята презерватива за нещо срамно, а инициативата за неговото ползване може да дойде само от мъжете. Изследване от 2016 година показа, че жените често не могат да помолят мъжа да си сложи презерватив.

"Това е все едно, че да го обвиниш в това, че спи с всички наред, или да си признаеш, че ти сама не си сигурна в себе си. Всеки един от вариантите може да разруши отношенията, да тръгне лоша слава за тебе", обяснява ситуацията 28-годишна жителка на Лагос.

На свой ред 42-годишен мъж казва: "Всяка една жена, която предложи да бъдат купени и използвани презервативи, трябва да бъде наказвана подобаващо".

Превод и редакция: БЛИЦ