Спорт

Нов триумф за требъл на Порто от селото с 15 жители

  16.08.2017 11:15             
Нов триумф за требъл на Порто от селото с 15 жители

За трета поредна година Порто /Протопопинци/ триумфира в традиционния турнир „Чупренско лято”. Отборът не загуби нито една среща, а в решителния двубой за титлата надви Търговище с 2:0 след попадения на Явор Ковачев. Триумфът ще бъде отпразнуван с мощен банкет.

Достойно защитиха честта на Порто: Бранимир Миленков, Димитър Димитров, Явор Ковачев, Иван Ярев, Георги Георгиев, Ричард Георгиев, Александър Илиев, Кристиян Нейков, Иво Младенов, Александър Иванов, Милен Трифонов, Александър Дафинов, Даниел Цанков, Велимир Нейков и Габриел Сериожов.

Носталгията към родното място и любовта към футбола събира накуп тези майстори веднъж в годината, когато Порто възкръсва и стига до върха в турнира. След 2 г. клубът ще отбележи 80-годишнината от създаването си.

„Португалците” са печелили още два пъти в близкото минало титлата, през 2003 и 2007 г. Във формацията, представяща най-малкото село в Община Чупрене /15 регистрирани жители/, а може би и в област Видин, се подвизават състезатели, поддържащи сезонна форма в различни отбори от първенствата в региона.  

През 2018 г. обаче може и да го няма турнирът в Чупрене. Всички отбори се оплакват от меко казано лошия терен, който не позволява да се играе истински футбол и застрашава сериозно здравето на играчите. Ръководството на Община Чупрене би могло да направи нещо в тази посока и да запази традиционната надпревара.

Първенецът Порто получи премия за първото място, но организаторите не се сетиха да връчат на най-заслужилите и една купа, па макар малка и символична.

„За първи път тази година организаторите ме потърсиха. Обясних им какви са изискванията за провеждане на футболни срещи, но в крайна сметка повечето от тях не бяха спазени. Тъй като в турнира участват нелицензирани отбори и за да се предотврати напрежението на терена между техните играчи, ОС на БФС осигуряваше длъжностни лица за всеки мач - съдии и дори делегати, тъй като охрана нямаше. За да се вдигне нивото на турнира през следващата година и традицията да продължи да съществува, организаторите трябва да се замислят сериозно още отсега за подготовката на нормален терен, защото много от футболистите и съдиите в момента са с травми. От ОС на БФС те винаги могат да получат съвет и съдействие, но при положение, че в бъдеще спазват изискванията и разпоредбите на футболния съюз“, каза председателят на областната централа във Видин Иво Марков.