Събития

Над 200 работници блокираха Е79

  14.08.2017 15:35             
Над 200 работници блокираха Е79

Над 200 оръжейници, които работят в поделението на фирма ЕМКО в Монтана, блокираха за 10 минути движението по международния път Е 79. Хората се вдигнаха на бунт заради замразения лиценз на предприятието и реалната опасност да останат без работа, въпреки големите поръчки, които имат.

Протестът ще продължи до края на седмицата и всеки ден, точно в 11 часа, те  ще преграждат международното шосе при изхода от Монтана към Враца.

Лицензът на оръжейната фирма за търговия ЕМКО, чиито собственик е  Емилиян Гебрев, бе замразен заради установени редица нарушения и пропуски. Решение за това бе взето на заседанието на междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС на 25 юли. Лицензът е замразен за 6 месеца, а името Гебрев се свързва със скандалите, които се вихрят около „Дунарит” – Русе.

„Ние си вадим хляба в този завод. Ако продължат да ни мачкат, 1 300 души от поделенията в Монтана и Трявна ще останат без работа, а това значи глад за 1 300 семейства”, казаха протестиращите.

„Имаше мотивиран доклад от МВР, на база на който беше предложено това решение“, обясни в края на юли министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Докладът е бил на служба КОС към МВР за  установени редица пропуски при дейността на предприятието. Констатирани били нарушения при съхраняването на военна продукция, което можело да застраши здравето и живота на работещите.

Според протестиращите всички тези обвинения са изфабрикувани. Те твърдят, че работят нормално и дори има спечелен проект за разширяване на производството в Монтана.