Здраве

Психолог: Зависимостта от интернет води до депресия, биполярно разстройство и тревожност

  13.08.2017 20:53             
Психолог: Зависимостта от интернет води до депресия, биполярно разстройство и тревожност

Интернет зависимостта води до депресия, биполярно разстройство и тревожност. Това каза Христина Краева, психолог, цитирана от Фокус. Според нея най-добрите средства за ограничаването на този проблем са ранната превенция и спортът.

„Ако при другите зависимости човек донякъде има яснота в какво състояние е, тук много трудно се постига степен на осъзнатост и затова трябва близките по принцип да бъдат много внимателни и наблюдателни. Те са хората, които дават индикатор, че нещо се случва“, отбеляза Краева. Тя посочи, че без намесата на специалист преодоляването на тази зависимост би било много трудно. По думите й дори и специалистите по принцип много трудно диагностицират този проблем, тъй като той е съвременен и съществуват много малко методики за ранно диагностициране. Психологът посочи, че един такъв тест е тестът на д-р Кимбърли Янг, който дава отговор до някаква степен на този проблем. Тя обясни, че този тест се базира на времето, прекарано в интернет.

„Имала съм такива случаи с майки, които търсят помощ, заради техните деца, които прекарват много време в интернет. Те не могат да се ориентират дали това е интернет зависимост, пристрастеност или някакъв друг проблем. Хубаво е, че съвременните майки вече поглеждат към този проблем“, каза още Краева.