Събития

Майстори на дървото и четката се събраха в балканска Слатина СНИМКИ

  13.08.2017 15:44             
Майстори на дървото и четката се събраха в балканска Слатина СНИМКИ

За шести път балканското село Слатина събра творци на

Пленер по живопис, дървопластика и скулптура. Домакин на събитието е известният резбар Найден Кирилов и синовете му.

Първата творческата работилница на открито Найден направи през 2012 година, години след замирането на пленера в село Бързия.

„Това са хора, които искат да работят. В Бързия имаше всичко и условия и материал. Пленерът обаче го няма и заради това ние вече 6 години работим в Слатина“, разказва Найден.

Тази година събитието съвпадна и с неговия рожден ден. На 9 август майсторът на дървото навърши 71 години. Въпреки вече крехкото си здраве, трудностите и неизбежните проблеми, които съпътстват организирането на подобно събитие, Найден мисли за следващия август и се надява да успее отново да събере приятели и съмишленици.

„Не знам дали ще продължим и в следващите години, община Берковица ни помага с 500 лева, но това е само капка от разходите за пленера. За да бъде постигнат търсения  резултат трябва да оставим хората да работят поне 10 дни“, казва Найден, но не се отказва. Идеята му е с творбите от пленерите да създаде галерия в Слатина. Събрал е вече над 150 картини и 30-ина скулптори от камък, дърво и мед.

В пленера на Найден са участвали десетки скулптори и художници. Доайенът, човекът, който винаги е там е майсторът на четката от Вършец – Георги Паунов. В Слатина  работят Краси Кръстев и Милен Василев от Враца. Свои картини са представяли Рени Петрова от Монтана, Емилия Върбанова от Враца, Пепи Янев от Лом.

Пленерът е част от културния календар на Община Берковица.

По тардиция той завършва с изложба в хотела  „Шато Слатина“.

За да изкаже своята благодарност към творците за поредна година в Слатина бе зам.губернаторът Нина Петкова.

Найден е сърцето на резбарите в Монтанско, разказват приятелите му. 51 години той дава душа на дървото, прави и иконостаси. Влюбил се в дървото още като дете. Тогава издялкал и първите си фигурки в малката работилничка на баща си. Майсторял си играчки, направил си и ски.  Първата си самостоятелна изложба открива през 1980 година. Найден Кирилов е майстор на уникални съдове от дърво, чаши, кани, предмети от бита с неповторими форми, вдъхновени от различни видове дървета, които разпознава със затворени очи, само с осезанието на ръцете.

Приложниците ще оцелеят, смята Найден. Колкото и трудно да е, дори и хората да нямат пари за изкуство, работата на приложниците е благодатна.

„Една лъжица ще издялкат и пак ще оцелеят. Нашето не е чисто изкуство, то носи полза на хората, ползват предметите ни всеки ден. Но трябва да сме упорити и да не се отказваме. Натежаха ми годините, ама и аз не се отказвам. Ако спра, спира животът ми. Продължавам, а най-важното е, че много хора ме подкрепят, подават ръка и теглим заедно напред“, споделя майсторът-резбар, който е запленил с творбите си стотици.