Събития

Вяра Начева с блестящо изпълнение в "Лебедово езеро"

  12.08.2017 13:47             
Вяра Начева с блестящо изпълнение в \

При изключителен интерес премина представлението на „Лебедово езеро“ от П.И. Чайковски - първият от балетните спектакли в рамките на фестивала „Крепост на вековете „Баба Вида“. Той се проведе на специално изградена сцена пред Стамбол капия на централния площад „Бдинци“.

Сред зрителите бяха кметът на Община Видин Огнян Ценков и ръководният му екип, заместик-областният управител на Видин Елка Георгиева, председателят на Общинския съвет Генади Велков, представители на държавни и обществени институции. Гост на Община Видин, поканен за представлението, бе кметът на Монтана Златко Живков.

Главната роля в спектакъла изигра родената във Видин Вяра Начева, примабалерина на Щатсопер – Берлин. Като малка тя посещава Детската балетна школа под ръководството на Катя Ангелова в родния си град, по-късно завършва балетното училище в София. Когато разбира, че във Видин ще се играе „Лебедово езеро“, Вяра приема възможността да участва в балета като огромно предизвикателство. „Мечтата, която имах като дете, се изпълни. Това е грандиозен спектакъл и истински подарък, който се поднася на видинчани“ – сподели примабалерината.

Кметът на общината Огнян Ценков поздрави Вяра Начева за блестящото й изпълнение. „За мен, за всички граждани и гости на Видин е изключителна чест, че  имахме възможност да гледаме този великолепен спектакъл. Гордея се, че Вие сте наша съгражданка и милеете за родния си град. От цялото си сърце пожелавам успехът да Ви съпътства занапред и да бъдете наш очарователен посланик на изкуството в целия свят!“ – каза Ценков. В знак на признателност той й подари изящна статуетка на балерина, дело на скулптора Александър Пройнов – Апер.

С думи на благодарност видинският кмет се обърна и към маестро Пламен Карталов, директор на Софийска опера и балет, чиято гениална идея за провеждане на Първия летен фестивал е спечелила толкова много привърженици и пожънала такъв голям успех. И на маестрото Огнян Ценков поднесе творба на Апер от патиниран бронз, която носи името СЛАВА, с пожелание за нови творчески постижения.

Летният фестивал продължава с представления на „Лебедово езеро“ – на 12 август и на „Зорба Гъркът“ – на 13 август.