България

Нагла измама плъзна във Фейсбук! Учениците обаче удрят "кьоравото" с нея (СНИМКИ)

  10.08.2017 09:38             
Нагла измама плъзна във Фейсбук! Учениците обаче удрят \

С наближаване на първия учебен ден търговията с фалшивите медицински бележки набира скорост. Мъж сигнализира за новосъздадена страница във фейсбук, в която се продават извинителните документи. В нея са описани различни промоции, предвид че все още е август. Колкото повече бележки закупите сега, толкова повече цената пада. Най-голямото намаление пък е за цял кочан със 100 броя извинителни документи - сумата е 90 лв. Само за лев всеки желаещ може да снабди с медицинска бележка с печат и подпис от д-р Росен Тодоров, на чийто печат пише, че е педиатър, но кабинетът му е за хомеопатия. Проверка обаче установи, че такъв доктор напълно липсва в списъка на Лекарската колегия в Бургас.

„За да е хомеопат въпросното лице, не е нужно да има медицинско образование, но в такъв случай няма как да издаде служебна медицинска бележка. Такива бележки издават джипитата или специалисти, които пък, за да практикуват, са регистрирани в лекарската колегия”, обясни дежурният представител на Районната колегия на лекарите в Бургас.

Оказва се, че не само можете да се снабдите с фалшива медицинска бележка, която е от несъществуващ лекар, но можете да си платите и за такава, която да ви извини пред учебното ръководство заради спортни ангажименти. Въпросната фейсбук страница предлага и служебни спортни бележки само за 5 лв. Те са придружени с подпис и печат, които да докажат тяхната достоверност. В края на миналата година тогавашният министър на образованието Меглена Кунева обяви, че учениците ще бъдат извинявани за отсъствията от занятия по обичайния досега начин, за да не бъдат затруднявани личните лекари, като условието обаче е на всяка бележка да има идентификационен номер, който да гарантира, че медицинската бележка не е фалшива. Въпреки че беше назначена работна група, която да се справи с казуса, за адмистраторите на въпросната страница, тя не е проблем. С абсолютно спокойствие обявата е пусната във всички възможни форуми и страници за продажба. Само за няколко дена обявата е разгледана от стотици хора… вероятно ученици.

Източник и снимки: Фламган.бг