Събития

Актьор даде на съд шефа си

  07.08.2017 15:59             
Актьор даде на съд шефа си

Актьорът Делчо Чолаков е завел дело срещу директора на Врачанския драматично-куклен театър Анастас Попдимитров за неправомерно уволнение, научи „Конкурент“.

Информацията беше потвърдена от районния съд в града под Околчица, където делото ще се гледа в средата на тази седмица.

Според жалбата на актьора, трудовият му договор е бил прекратен неправомерно, а мотивите на ръководството на ДКТ - Враца са свързани с намаляване на обема на работа, както и липсата на интерес от страна на режисьори към Чолаков, което пък от своя страна води до неразпределянето му в различни роли. Уволненият оспорва и мотивите.

Заповедта за прекратяване на трудовия договор на Чолаков е от май т.г. Именно нея оспорва в съда недоволният актьор, който смята, че са нарушени правата му.

Делчо Чолаков е част от трупата на врачанския театър от 2007 г. Завършил е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ година по-рано и е един от малкото от младите в местната трупа, който е възпитаник театралната академия. Във визитката му, която е публикувана на сайта на ДКТ-Враца, пише, че е направил запомнящи се роли в спектаклите: „Тестът“ от Лукас Берфус на режисьора Николай Поляков, „Д-р“ от Бранислав Нушич, „Най-истинският“ от Григорий Горин с режисьор Венцислав Асенов, „Рейс“ от Станислав Стратиев, „Undergraund“ от Христо Бойчев“ и др.

Юристи припомнят, че съдебната практика в подобни дела винаги е на страната на работника, затова се очаква Чолаков да бъде възстановен на в трупата. Делото обаче се води в период, в който тече набирането на документи за конкурс за директорското място, а и в момента театрали и сценични работници в летен отпуск.