Здраве

Цялата истина за малкия белег на горната част на лявата ръка, който някои хора имат!

  05.08.2017 19:32             
Цялата истина за малкия белег на горната част на лявата ръка, който някои хора имат!

Знаете ли, защо някои хора имат малък кръг белег на лявата си ръка, най-отгоре? Този белег е поради ваксинация за едра шарка. Тази ваксина е много честа до 70-те години. Лекарите използвали живи вируси. Ваксината предизвиква имунен отговор, който защитава хората от вируса на вариола, причиняващ едра шарка. След като ваксината е била поставена, образувал се е мехур и след това коричка, като се лекува в рамките на няколко седмици. В крайна сметка, кръгъл белег. Лекарите използвали раздвоена игла, потопена в разтвора за ваксината. Всеки път, когато иглата разкъса кожата, тя добавя малко количество от ваксината, което причинява мехурите. Може би затова белезите са доста големи.

Какво се случва след ваксинацията?

На ваксинираното място се появява леко подуване и продължава от 6 до 8 часа. Впоследствие отокът изчезва. 6-8 седмици по-късно, има и друго, подобно подуване на ухапване от комар. Това подуване започва да расте и образува мехур, който се разпуква и освобождава течност, като се образува язва. Язвата зараства, но остава белег.

След 70-те години

На Запад, след 70-те години, едрата шарка изчезнала и затова тази ваксина вече не е практика, само някой да отива в страна, където вирусът все още е активен. През 80-те години вариола вирусът е ликвидиран от цялото население, и вече не се нуждаем от ваксина срещу едра шарка.

Blitz.bg