България

Ще си купувате кола втора ръка? Автоексперт даде най-ценните съвети, за какво да внимавате

  05.08.2017 19:15             
Ще си купувате кола втора ръка? Автоексперт даде най-ценните съвети, за какво да внимавате

Предварително установен бюджет за покупка и допълнителни разходи, няколко седмици време и психическа подготовка - това, по думите на влогъра Филип Лазаров, е необходимо да сме предвидили преди да си купим автомобил втора ръка. Най-продаваната кола у нас обикновено варира между 5 и 15 хиляди лева.

"Когато ще си купувате автомобил, основното нещо е да отделите между 20 и 30-35% от сумата за обслужване, регистрация, застраховки и каквото и да било", посочи Лазаров пред "България он еър".

Важно е избирането на типа кола да става спрямо начина на живот на човека, който ще я ползва. При първоначалния оглед Лазаров съветва да се гледат няколко неща:

"Минимум един час трябва да си отделим. Гледаме автомобила първо на външен вид - дали е еднаква боята, дали има ръжди по лайсни, по прагове. Гледаме състоянието на купето, гледаме дали има луфтове, дали има разминаване, гледаме тавана, ще внимаваме дали е имало градушка, ще внимаваме дали е била удряна, дали са сменяни стъкла. Отваряме и проверяваме всички видове врати как работят, как функционира всичко - електрически стъкла, климатици...", изброи автоекспертът.

Хубаво е да оставим колата да поработи на място 20 минути, за да проследим работата на двигателя. При таблото също може да има неизправности - за да разберем дали то работи нормално, трябва да проверим дали всички лампички на него светват при запалване на двигателя.

Blitz.bg