Събития

Огнян Ценков: Първият летен фестивал ще представи Видин по незабравим начин

  05.08.2017 15:54             
Огнян Ценков: Първият летен фестивал ще представи Видин по незабравим начин

Първият летен фестивал „Крепост на вековете „Баба Вида” бе открит тържествено на сцената на шлеп в река Дунав. Кметът на Община Видин Огнян Ценков приветства участниците и гостите на събитието. Той подчерта, че градът ни е люлка на богата история, култура и традиции и няма нищо по-естествено от това днес последната средновековна столица на България да прегърне гениалната идея за такъв фестивал. ”Дълбока благодарност към академик Пламен Карталов, директор на Софийска опера и балет, за решимостта и вдъхновението да я осъществи и с общи усилия да доразвием нейната визия. Сигурен съм, че фестивалът ще покаже Видин по незабравим начин, защото градът ни има история, има величие, има вечност, които ще се слеят с магията на изкуството” – заяви Ценков. И сподели гордостта си от факта, че Община Видин и Софийска опера и балет са успели да вдъхнат живот на такъв прекрасен проект. „Нека си пожелаем той да бъде дълголетен и да превърне старопрестолния ни град в съвременна столица на културата и изкуството!” – завърши кметът.

   Дълголетие на начинанието пожела и заместник-министърът на културата Румен Димитров. Той поднесе поздравления от името на министър Боил Банов и от свое име, като отбеляза, че фестивалът е едно ново начало в богатия културен календар на България.

Маестро Карталов благодари на всички, които застават зад новия проект: „Ние събрахме енергията на града, с неговата изключителна история през вековете - затова нарекохме „крепост на вековете” нашия фестивал, и енергията на Софийска опера и балет, за да обединим нашите усилия и дадем нов културен импулс на всички онези, които имат нужда от изкуство”.

Сред гостите на Първия летен фестивал във Видин бяха  народният представител д-р Цветан Топчиев, френският посланик у нас Ерик Льобедел, областните управители на Враца и Ловеч, кметът на Община Княжевац, Сърбия Милан Джокич и др.

През първата вечер на фестивала бяха представени едноактните опери „Мантията” и „Джани Скики” от Джакомо Пучини. Представления ще има също днес и утре /5 и 6 август/, от 21 ч. Почитателите на балетното изкуство могат да посетят в рамките на фестивала спектаклите „Лебедово езеро” – на 11 и 12 август и „Зорба Гъркът” – на 13 август. Те ще се играят от 21.00 ч. на сцена пред Стамбол капия на площад „Бдинци”.