Събития

120 години Ловно-рибарско дружество - Враца /СНИМКИ/

  05.08.2017 15:36             
120 години Ловно-рибарско дружество - Враца /СНИМКИ/

Днес /5 август/ Ловно-рибарското дружество във Враца отбелязва своята 120-годишнина. Тържеството по случай юбилея се провежда в стрелбището в местността „Дъбника“, където се още сутринта се събраха стотици ловци, риболовци и техните симпатизанти, за да отдадат почит на традициите на вековната организация и да се веселят.

Празничният ден започна с организирано състезание по ловна стрелба „скийт“, като най-добрите стрелци получиха награди. Най-точен се оказа мерникът на Георги Георгиев от 4-та дружина-Враца. Второто място зае Ивайло Гладнишки от Краводер, а трети остана Стефан Асенов от Главаци.

Отборното класиране пък оглавиха участниците от Главаци, втора стана дружината от Вировско, а на трето място се наредиха ловците от Тишевица. Най-точните стрелци бяха наградени с купи, а класираните на второ и трето място си тръгнаха с грамоти. Освен тях, индивидуалните призьори получиха ваучери за пазаруване в ловния магазин във Враца, а отличените в отборната надпревара си разпределиха десетки килограми риба, която ще получат от рибарниците на ЛРД-Враца за предстоящия Никулден.

Гости на празника бяха представители на Националната организация, Горското стопансктво, председателят на ЛРС-Монтана Тодор Върбанов, бивши преседатели на дружеството, приятели на ловните дружини.

Честването бе открито с внасяне на знамената на Сдружението и тържествено слово на инж. Николай Ненчев – председател на ловно-рибарско дружество Враца, който приветства гостите и направи историческа ретроспекция от създаването на дружеството до днес.

Освен, че ЛРД Враца е със 120 годишна история, то е едно от най-старите и дейни ловни организации у нас и е сред основателите на Националната организация, отбеляза на свой ред ръководителят на ЛРД-Враца инж. Стоян Стоянов.

По случай бележитата годишнина на сдружението, с почетни грамоти и плакети бяха удостоени дългогодишни деятели и хора с големи заслуги към изграждане на дружеството и ловното стопанство. Първият награден бе Петър Банчев – най- дългогодишен член на ръководството на сдружението. Званието „Заслужил деятел“ бе присъдено и на Иван Здравков  -бивш председател и дългогодишен член на ръководството, Иван Атанасов, завоювал титлата „Майстор на спорта“ в дисциплината „Траап“, и Борис Иванов – с най-дълъг стаж като председател на дружина.

За най-големи заслуги при популяризирането на ловната стрелба и неоценима помощ при обучението на младите ловци със званието „заслужил деятел“ бяха наградени също Стефан Асенов, Георги Георгиев и Ивайло Гладнишки.

„Използвам случая да благодаря на приятелите ни от Природен парк „Врачански балкан“, които с малко помощ от служителите на дружеството, с доброволен труд, направиха този красив навес, подарък за юбилея. Благодаря Ви приятели! На всички наши ловци пожелавам да са живи и здрави, и да продължават да развиват дейността и да надграждат направеното“, заяви още инж. Стоянов.

По повод 120-годишнината, Сдружението получи поздравителен адрес и почетен плакет от УС на Националната организация.

Молебен за здраве и слука отслужи отец Димитър, който освети знамената на дружините на местното сдружение, след което на всички присъстващи бе раздадена курбан-чорба.

Тържеството продължва и в момента, като за доброто настроение на празнуващите се грижи диджей и оркестър „Зелени дел“-Вършец.

ЛРД Враца е едно от най-големите и бързо развиващи се сдружения в България. В момента организацията има около 1100 членове, разпределени в 36 ловни дружини.