Свят

Откриха следи от човешко месо в колбаси

  04.08.2017 20:49             
Откриха следи от човешко месо в колбаси

Лабораторен анализ откри следи от човешко ДНК в два вида руски колбаси, производство на компания „Мортадел“, пише в. „Известия“. Става дума за колбаса „Кралски“ и за зърнестия сух салам. На необичайната находка се натъкнали специалисти от Федералния изследователски център за хранене по време на експертиза на хранителните продукти.

„Не си спомням да сме имали подобни случаи в последно време“, сподели служител на центъра пред изданието.

„Остава ни само да си правим догадки как се е случило това“, допълни сътрудникът. От института за хранене уточняват, че за анализа на колбасите е била използвана специална тест система, реагираща на присъствие на човешко ДНК. Образците от саламите били взети за лабораторен анализ на територията на предприятието „Мортадел“, уточняват „Известия“. Журналистите от вестника не успяха да получат от производителите коментар за скандалната находка.

Това не е първият случай на човешко ДНК в колбасна продукция, припомнят агенциите. По данни на американския изследователски център Clear Food Labs през 2015 г. човешко ДНК е намерено в 2% от подложените на анализ кренвирши, като половината от тях били вегетариански. Според експерти обаче този факт далеч не означава, че в колбасите има човешко месо. Специалисти предполагат, че човешкото ДНК е попаднало в храните заради антисанитарни условия на производство, при които е възможно в продукта да попадне пърхот, слюнка или косъм на човек.

Blitz.bg