Събития

В село край Враца изреваха от взривове

  04.08.2017 15:24             
В село край Враца изреваха от взривове

Жителите на врачанското село Косталево, което се намира на 10-ина километра от града под Околчица, пропищяха от взривове. Детонациите започнали в началото на месеца, като се гърми на всеки 15 минути. Проблемите идват от района на близката кариера, твърдят местните.

Те потърсиха съдействие от „Конкурент“, тъй като са притеснени от непрекъснатите силни избухвания. „Ще ни изпопадат прозорците, толкова са силни. Може и да напукат някои от по-паянтовите постройки“, разказа Ваня К.

Кметът на село Косталево Любомир Кръстев потвърди, че наистина се извършва подобна дейност, а фирмата, която го прави, е получила всички необходими разрешения за дейността. Взривят се капсул-детонатори. Боеприпасите са излезли от употреба.

„Ще продължат до края на август, така че е добре хората да са наясно. Днес бях на място и обещаха да слагат по по-малко взривно вещество, но това ще се отрази на честотата – ще гърми вече по-слабо, но по-начесто“, каза кметът на Костелево Любомир Христов. По думите му, остават да бъдат взривени около 1 000 000 капсул-детонатори. В началото на септември дейността ще се засили, заради очакваното взривяване на метални корпуси на остарели боеприпаси.