Събития

Завърши лятна академия "Патиланци" /СНИМКИ/

  04.08.2017 09:06             
Завърши лятна академия \

С лекция за здравословното хранене завършиха заниманията от Лятната академия „Патиланци“ за тази година. Инициативата бе насочена към деца от социално слаби семейства, ползващи услугата „ Осигуряване на безплатен топъл обяд 2016“ и се реализира от Общинския център за социални услуги и дейности /ОЦСУД/ съвместно с Фонд „Мисия“.

Днес, посредством ролеви и  образователни игри малчуганите бяха запознати със здравословните храни. Експертите обаче установиха, че децата разпознават предимно зеленчуците и следователно консумират предимно тях, а консумацията на плодове е далеч под необходимото за тяхната възрастова група.

Зам. директорът  на РЗИ-Враца д-р Ирена Видинова бе специален гост на последния от трите модули в лятната академия. Тя запозна децата с пирамидата на здравословното хранене, петте ключа към по-безопасна храна. Децата научиха защо е важно да пием поне 8 чаши вода дневно, защо трябва да консумираме в ограничени количества сладки изделия, енергийни и безалкохолни напитки. Малчуганите разбраха защо редовното миене на зъбите е важно и най-вече колко е приятно и полезно да прекарваме ваканцията навън, отколкото пред телевизора и компютъра в къщи.

Заниманията от Лятната академия „Патиланци“ стартираха на 24-ти юли. Чрез разнообразни инициативи и дейности бе осмислено свободното време на малчуганите с нещо интересно и полезно, което да ги мотивира да се хранят здравословно, да спазват добра лична хигиена, да чета, да рисуват и да творят. Децата бяха провокирани да развият своето въображение и да се осмелят да мечтаят, въпреки тежкото социално положение, в което се намират семействата им.