Здраве

Всички изхвърляме тази част от царевицата, а дори не подозираме колко много болежки цери

  26.07.2017 16:57             
Всички изхвърляме тази част от царевицата, а дори не подозираме колко много болежки цери

Косата на царевицата, която мнозина махаме, е много здравословна. Сега ще изброим някои нейни лечебни свойства, които ще Ви убедят, че не е нужно да я премахвате: Царевична коса (Stigmata Maydis) се наричат дългите нишковидни близалца на женските цветове на царевицата, които се използват за лечебни цели. Наричана още свила, тя е широко използвано лекарство в народната медицина. Дължината на царевичната коса е между 10 и 20 см, има слаба миризма и сладникав вкус.

Съдържание: Етерично масло, гликозиди и горчиви вещества, смоли, фрлавоноиди, полифенол (карболова киселина), багрила, калиева сол, танин, хорденин, алантоин, витамините С, К1, К3 и други.

Действие: Антибактериално, противовъзпалително, кръвоспиращо средство, независимо от произхода на кръвотечението, пикочогонно и спомага за пречистването на бъбреците. Свилата има още жлъчегонен ефект, като повишава жлъчната секреция. Царевичната свила е ефикасно и безвредно средство за отслабване, помага за справяне с подкожните мазнини, като потиска апетита и създава чувство за ситост. Царевичната коса се прилага и за намаляване нивото на холестерола в кръвта, което ако е съпроводено и с подходяща диета, бързо и ефективно улеснява борбата с излишните килограми.

Забележка: Ако оставите царевичните коси да престоят известно време, без да са изсъхнали напълно, те губят пикочогонните си качества и тогава действат слабително.

Приложение: При отоци, чернодробни заболявания, диабет и атеросклероза, заболяване на пикочните органи с образуване на камъни, при ексудативен перикардит, възпаление на бъбреците, катар на пикочния мехур, подагра и ревматизъм, за преустановяване напикавания на деца и възрастни хора, както и при бъбречни колики, бъбречни възпаления и бъбречни камъни, при гъбични заболявания и трихомоназа и болезнена менструация.

Най-добри резултати има прилагането на чай от коса на царевица при цистити, албуминурия и хронична сърдечна слабост. Приема се, че царевичната коса е най-доброто лекарство за успокояване болките при хроничен цистит и бъбречни камъни.

Забележка: Да не се прилага при бременост, защото може да предизвика маточни контракции.