Здраве

Съставки в парфюмите влияят върху здравето ни

  23.07.2017 13:57             
Съставки в парфюмите влияят върху здравето ни

Всеки има своя любим парфюм. Едни обичат мириса на ванилия, други на сандалово дърво или цитруси, трети по-силните аромати. Съставът е много важен, но ние много рядко се замисляме за него и четем етикетите. Всъщност компаниите са задължени да изброяват всички съставки на тях, с изключение на аромата, което си остава търговска тайна. Така те крият своите формули, но по този начин си оставят и вратичка, чрез която ни спестяват и информацията за някои химикали, за които има доказателства, че са вредни или не са тествани достатъчно. От 2004 г. насам по света действа Кампания за безопасна козметика – инициатива на световния Фонд за борба с рака на гърдата. Тя има за цел да образова хората за токсичните химикали в различни продукти и да окаже натиск върху производителите, които ги ползват. Така през 2010 г. са проверени 17 различни парфюма и открити 38 химикала, които не присъстват като съставка на етикетите, при някои дори повече от 10 на продукт. Много от тях са съмнителни консерванти, които ни влияят негативно, например на хормоните.

Ето 5 от тях:

1. Бутилиран хидрокситолуен (BHT) често се използва за удължаване на срока на годност на продукта. Има доказателства, че тази съставка имитира естроген, което означава, че той може да се конкурира с този в тялото ни на много места и да доведе до хормонален дисбаланс. Това е проблем както за мъжете, така и за жените. В някои случаи BHT може и да стимулира растежа на туморите. Изследвания показват, че дори продукт, който съдържа минимално количество от съставката, може да причини вреда в дългосрочен план. Тя може да се срещне още в много гримове, продукти за грижа за кожата и други.

2. Оксибензонът е органично съединение, използвано в много от слънцезащитните продукти. Производен е на бензофенона. Съставката абсорбира UVA и UVB лъчи (контрастира с физични слънцезащитни продукти като цинков оксид, които блокират лъчите). Проблемът е, че при контакта му със слънюевата светлина става химическата реакция, при която се произвеждат вредни съединения, които не са полезни за нашата кожа. Оксибензон има и в много парфюми. Има много проучвания, които показват, че той имитира естроген, подобно на бутилирания хидрокситолуен, което е предпоставка за хормонален дисбаланс. Това може да причини намаляване на сперматозоидите при мъжете, забавяне в развитието на половите органи, дори да доведе до безплодие. През 2008 г. Центърът за контрол и превенция на заболяванията в Америка съобщава, че почти от половината американци са ползвали продукти с вредната съставка, която по незнайни причини е попаднала в много парфюми.

3. Фталатите са група от химикали, използвани в редица продукти като опаковки за храни, фармацевтични продукти и най-вече такива за козметика. Наричат ги още пластификатори, защото правятпластмасите по-гъвкави. В парфюмите например се използват, за да се задържа аромата на кожата ни. Фталатите водят до нарушение на ендокринната система, като по този начин се намесват в нормалното производство на хормони. Проучване, проведено от Университета в Мериленд, съобщава, че излагането на фталати може да причини репродуктивни аномалии и понижаване на производството на тестостерон при мъжете, както и намаляването на мъжкия фертилитет. Други проучвания показват връзка между фталати и преждевременно раждане и ендометриоза при жените. Тази група химикали е широко разпространена. Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ изследва урината на 2500 души и открива 13 фталатни метаболита. Резултатите на възрастни жени показват, че в техните проби нивата са много по-високи отколкото при мъжете. Възрастните жени отново имаха по-високи нива от мъжете. По-тревожен е фактът, че фталати са открити и в бебешка козметика. Например диетилфталатът се използва в относително високи концентрации в парфюмите.

4. Оксиноксат - UV абсорбатор, който се среща често в слънцезащитни продукти. Той е открит в 8 марки на парфюми, тествани от Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Веществото се свързва и стимулира естрогенните рецептори. При изследване на животни става ясно, че октаноксат увеличава теглото на матката, което е показател за естрогенния отговор. Така оксиноксатът може да причини дългосрочни негативни ефекти.

5. Синтетичен мускус – вреден не само са човешкото здраве, но и за околната среда. Той не се разгражда и се натрупва в мастните тъкани кърмата на много майки. Проучване показва, че изкуственият мускус, свързан със смущения в ендокринната ни система. Резултатите сочат, че той индуцира ензими от фаза I при гризачи и е когенотоксичен в култивираните човешки клетки, което означава, че е канцероген. Мускусният кетон е съставката, която често не е изписана на етикетите на парфюмите, но те я имат.

Източник: puls.bg