Събития

За 13-и път студенти от Московския университет бяха на практика в Белоградчик

  21.07.2017 21:32             
За 13-и път студенти от Московския университет бяха на практика в Белоградчик

За 13-а поредна година в Белоградчик гостуваха студенти от факултета по география на Московския държавен университет „М. Ломоносов“. В групата бяха включени  възпитаници на филиала на  МДУ в град Астана – столицата на Казахстан. Под ръководството на научните  ръководители доц. Наталия Николаевна и Николай Михайлович от 6 до 20 юли те проведоха своята учебна практика в града под скалите, която е част от магистърската програма на университета.  

В рамките на своето пребиваване гостите имаха две срещи в общинска администрация. Зам.-кметът Росен Младенов сподели с тях за приоритетните теми в областта на туризма през последните години. Стана ясно, че ежегодният ръст на посетителите се дължи и на по-активното развитие на културния туризъм. В тази насока бяха посочени по-големите ежегодни културни събития – летния фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали“, провеждането на най-големия на Балканите традиционен международен събор на прохода Кадъ Боаз и др. Беше отбелязано и успешното развитие на планинското колоездене и пешеходния туризъм.

На заключителната среща с кмета на общината Борис Николов, научните ръководители и техните възпитаници споделиха резултатите от своята практика. Този път тя бе свързана с провеждането на анкета с различни групи население – туристи, местни жители и участници в туристическия бранш /собственици на къщи за гости, съдържатели и работещи в ресторанти, кафенета и др./ по теми свързани с развитието на туризма. Бяха дадени и конкретни предложения и препоръки в областта на инфраструктурата, екологията и се споделиха становища за влиянието на икономиката.

Научните ръководители на студентите изразиха своята удовлетвореност от ползотворната съвместна дейност на представителите на Русия, Казахстан и България, която способства и за укрепване на дружбата помежду им. Борис Николов благодари за препоръките и пожела на студентите успешна социална реализация.