Събития

Посланикът на Франция дойде във Видин СНИМКИ

  21.07.2017 15:47             
Посланикът на Франция дойде във Видин СНИМКИ

Кметът на общината Огнян Ценков прие посланика на Франция у нас Н. Пр. Ерик Любедел. Дипломатът бе придружен от съпругата си Бригите Любедел. На срещата присъства и заместник-кметът по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова.

Негово Превъзходителство коментира, че посещението му е с опознавателна цел. Той е предприел обиколка на българските градове, по време на която се среща с местните кметове. Ерик Любедел изрази добрите си впечатления досега. Той се поинтересува какви са предимствата, с които Община Видин разполага и кои са предизвикателствата, пред които се изправя местната власт с оглед на икономиката, на образованието, на туризма и отношенията със съседните страни Сърбия и Румъния. „Нашият град е старопрестолен град с над двехилядолетна история и има много добро географско разположение. Аз, заедно с моя екип, имаме сериозното намерение да съхраняваме и надграждаме всички дадености, като по този начин  превръщаме Видин и региона в по-атрактивни и привлекателни както за туристите, така и като място за живеене“ – каза Ценков. Той сподели за усилията на общината още от началото на мандата да се справи с финансовите задължения, като подчерта, че за тази цел е получила подкрепата на правителството, изготвена е специална финансово-оздравителна програма и работата е влязла в нормален ритъм. Видинският кмет определи като важни моменти приключването на европроектите в предишния програмен период, оптимизацията на училищната мрежа, откриването на филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“ от тази есен, подобряване на инфраструктурата и средата за живеене, предстоящото изграждане на интермодален терминал, възможностите за инвестиции и реализиране на нови работни места и др. Той допълни още, че е поставен фокус върху туризма и рекламиране на културно-историческите забележителности. Огнян Ценков припомни, че през 2016 г. в българското посолство в Париж е било изложено пано с фотоси на средновековния замък „Баба Вида“ и на други забележителности. Ценков информира посланика, че се работи за реставрация, консервация и социализация на замъка, след като общината е получила от държавата  правата за управление. Той го запозна също с намерението на Организацията на евреите „Шалом“ да дари Синагогата на общината, като подчерта, че подобен акт се случва за първи път в историята на организацията.

   Видинският кмет се спря и на богатата културна програма, на фестивалите, които протичат през лятото, като акцентира върху провеждането на Първия летен фестивал, който се реализира съвместно с Министерство на културата и Софийска опера и балет.