Събития

Работодатели забравиха да платят заплати за 500 000 лева

  21.07.2017 15:26             
Работодатели забравиха да платят заплати за 500 000 лева

Забавените от работодатели заплати на хора от Врачнсо са за около 500 000 лева. Парите се дължат на 600 човека, което прави средно по 833 лева на работник или служител. Неизправните платци към служителите си са две лечебни заведения от област Враца, както и няколко текстилни предприятия от региона, съобщи директорът на инспекцията по труда Румен Младенов. Институцията е съставила актове за нарушения, които се се обжалват в съда.

Над 100 акта на нередовни фирми от Врачанско са съставени от началото на годината досега експертите от инспекцията. Само в рамките на първото полугодие на тази година извършените проверки наброяват 719. 50 от тях са непланираните, а 29 са били по сигнали и жалби на работници, уточни Румен Младенов.

Под ударите на трудовата служба са попаднали всички строителни фирми. Сред тях са такива, занимаващи се с енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради и реализацията на водния цикъл на Враца.

По време на проверките са установени 15 работника без трудови договори. Съставени са и 9 акта за установени други нарушения на фирми в строителния бранш.

Масирани проверки са правени и в сферата на високорисковото производство в леярни, бирената фабрика „Леденика“ в Мездра, кариерите за добив на инертни материали и на фирми, занимаващи се с добив на нефт и газ. За периода са установени 60 нарушения, като са връчени 44 предписания, два акта и са спрени 10 неизправни машини и съоръжения.