Събития

240 родители на първолаци искат помощ от държавата

  21.07.2017 15:16             
240 родители на първолаци искат помощ от държавата

240 са подадените заявления за отпускането на еднократна целева помощ за децата, записани в първи клас през новата учебна година. Едва 74 от тях обаче са били одобрени от дирекцията по социално подпомагане във Враца. Останалите молби все още се обработват от експертите, съобщи директорът Мария Търнавска.

Еднократната целева помощ за децата, записани в първи клас на държавно или общинско училище са в размер на 250 лева. Парите са за покриване на част от разходите за първокласниците в началото на новата учебна година.

Парите се дават на семейства, чиито деца са записани в І клас и чиито средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-нисък или равен на 350 лв., а от 1 юли т.г. - по-нисък или равен на 400 лв. съгласно Закона за държавния бюджет. Срокът за подаване на заявлението за отпускане на помощта след записване на детето в първи клас е не по-късно от 15 октомври на текущата учебна година.

Социалните увериха, че 2 месеца след старта на учебната година социалните започват да извършват интензивни проверки дали децата посещават редовно часовете. Ако се установи, че малчуганите отсъстват често отпусната помощ ще се връща от родителите на социалната служба, предупреди Мария Търнавска.