Събития

Подписаха браншови договор за музеите и галериите

  21.07.2017 12:28             
Подписаха браншови договор за музеите и галериите

В министерството на културата беше сключен нов браншови колективен трудов договор за музеите и художествените галерии. Предишният бе подписан през 2015 г. и срокът му от 2 години изтече. Подписи под новия документ положиха министър Боил Банов, председателят на БАРОК Анастас Попдимитров, който е и директор на врачанския театър, и представителите на национално представените синдикати: Иван Иванов, председател на НСФ „Култура” към КНСБ и Илия Генов, зам.-председател на НФ „Култура” към КТ „Подкрепа”.

„Благодаря на всички за коректната съвместна работа и за това, че стигнахте до единомислие. За хората в тази сфера това са наистина важни неща и дават спокойствие и регламенти. Благодаря и на екипа на Министерството за сериозната работа”, каза министър Банов, който благодари за добрата съвместна работа.
За първи път тази година в договора са включени и Българската национална филмотека и Център за подводна археология. Има и текст, който касае участието на представители на синдикатите и на БАРОК в комисиите за провеждане на конкурси за директори на националните, регионалните и общинските музеи и галерии в страната.

С настоящия договор работодателите отново се ангажират да предоставят и по-високо заплащане на специалистите със степен доктор и доктор на науките, което ще стимулира експертите да отделят по-задълбочено внимание на научните изследвания, свързани с опазването и популяризирането на богатото културно наследство на страната ни.