Събития

Немски медии писаха за наши ученици

  20.07.2017 16:06             
Немски медии писаха за наши ученици

В края на юни ученици от СУ „Христо Ботев” Враца участваха в работна среща по проект „Транзит из Европа”, финансиран от Европейската комисия по програма „Еразъм+”, проведена в град Зост/Германия. Основната задача беше провеждането на поетичен рецитал с написани от самите участници стихотворения, който при това имаше състезателен характер. В тази връзка публикуваме превод на статията от вестник „Зостер Анцайгер”.

 

НАЙ-ВЪЛНУВАЩОТО ШОУ НА ГОДИНАТА

Международен поетичен рецитал в гимназия „Алдегревер”

 

Дийн Рудок, работил с младежите по организирането и провеждането на рецитала, не се придържа стриктно към правилата на състезателния поетичен рецитал. Опитният специалист вече е провел с учениците няколко репетиции. Заедно с учениците от гимназия „Алдегревер” в Зост на сцената са гости от училищата партньори от Враца/България, Опава/Чехия и Избицко/Полша. По време на едноседмичното им посещение в рамките на програма „Еразъм+” са проведени няколко уъркшопа.

Все пак Рудок спазва определена част от регламента. Гласуването се извършва не от цялата публика, а само от шестима зрители, които всъщност са журито, подаващо оценки от 1 до 10. „Състезателният поетичен рецитал никога не е съвсем честен,” – казва Рудок, преди да обяви победителя, „защото оценките са винаги субективни. Точките не са показател за това, дали текстовете са били добри или лоши.”

От предвидените два часа, рециталът продължава три. Рудок се отказва от финалните рундове, което пък води до това, че в края на рецитала много участници имат еднакъв брой точки. Тази вечер пред публиката се представят различни младежи. Някои от тях четат стихотворенията си, други ги знаят наизуст. Победители са Анджело Кох и дуетът Леа Бенман и Хана Заурбиер.

Сцената е много специална.Тя е разположена в средата на аулата на училището – сред публиката. Съдържанието на творбите отразява целия духовен живот на децата и младежите. Става дума за препирни с братята и сестрите, за мечти и цели, за околна среда, социален живот и политика.

Съвсем близо до първото място се класират гостите от чужбина. Някой, като например българката Борислава Борисова, представят текстовете си на два езика. По-късно тя и съученикът й Николай Петров изпяват перфектно българска народна песен, когато останалата част от българите и част от гостите играят хоро около сцената.

Полякинята Юлия Фридрих представя творбата си на немски език. Истински хит са четиримата чешки младежи, които представят творбата си в стил хип-хоп и бийтбокс.

В края на състезанието всички са доволни. Аплодисментите на публиката са повдигнали самочувствието на младежите, а победителите са получили парична награда.