Спорт

Иво Младенов припомни на Педросо славни победи

  20.07.2017 15:59             
Иво Младенов припомни  на Педросо славни победи

Европейският шампион от Хелзинки 1994 г. Ивайло Младенов припомни на един от големите си противници в спорта – кубинецът Иван Педросо, славните победи, които е постигал над него. Двамата съперници в сектора на дълъг скок и настоящи приятели се засякоха вече като треньори преди дни в полския град Бидгошч, където се проведе европейското първенство по лека атлетика за младежи и девойки до 23 г. На шампионата на Стария континент врачанинът Иво Младенов беше в качеството си на наставник на своя син Пламен Петков, който в последствие стана най-добре представилият се българин на състезанието – с десетото си място в сектора за троен скок.

„Побеждавал съм Педросо два пъти в това дълго съперничество. Емблематичен беше първият ми успех – в едно невероятно състезание в Атина“, спомни си Ивайло Младенов. Турнирът в гръцката столица "Циклетерия" се провежда на 28 февруари 1994 г. Тогава в последния си шести опит Педросо скача 8.26 м, с което поставя национален рекорд на Куба и вече се вижда победител.

„Веднага след него в шестия си опит скочих 8.30 м, което пък е най-доброто постижение за България. Но по-важна беше победата на този турнир“, каза още Младенов. Врачанинът допълни, че резултатът му в Атина е с най-високите стойности по сравнителната таблица на международната асоциация по лека атлетика IAAF от всички участници в турнира.

„Заради това ми присъдиха купата за най-добър резултат на надпреварата, в която участваха легенди - олимпийски и световни шампиони като Сергей Бубка, Хавиер Сотомайор, Стефка Костадинова, Иван Педросо и др.", разказа още Младенов.