Събития

Господ да ни е на помощ! КОМЕНТАР

  19.07.2017 12:16             
Господ да ни е на помощ! КОМЕНТАР

Ако някой си мисли, че новият начин на организация при оказването на спешна и неотложна помощ е решил проблеми – горко се лъже! Промяната доведе до пълен хаос, още по-силно недоверие към здравната система и тотално хабене на нерви и пари. Защото и сега се случва някой болен да бъде върнат от спешните центрове, независимо дали се намират във Враца, Бяла Слатина, Монтана, Видин или където и да се сетите из Северозапада. И това се случва на фона на зачестилите сигнали за насилие над лекари!

Кому е нужна промяната? Според мен тя не върши работа на никого, а ощетени са както лекари и медицински персонал в спешните центрове, така и пациентите, но не по-малко кофти се усещат и здравните началници, защото не знаят какво да обяснят на хората. Ето как изглежда хаосът: представете си, че ваш близък припадне на улицата и повикате линейка, която да го откара в спешния център. Вместо да кажете коя е кръвната му група или какви хронични заболявания има, или е алергичен към нещо, трябва да обясните с кого е сключил договор неговият личен лекар. Стига да знаете! Защото, ако не сте информиран, както са 99% от всички нормални хора, може да се повозите в линейката до спешния център, а на входа да ви изоставят, защото вашето джипи няма договор с тях. И да търсите такси, което да ви откара в ж.к. „Дъбника“, където може би ви е мястото. Това е сценарият, ако не знаете с кого има договор вашият лекар, а независимо по кое време на денонощието ви потрябва, той си вдигне мобилният телефон – тук вероятността е 50%:50%, т.е. или вдига, или не вдига. Ама по-скоро не можете да се свържете с него!

Какво се случва с вашия близък, който е припаднал на улицата ли? Дано не е умрял, докато успеете да установите кой с кого има договор и кой е задължен да му окаже първа помощ!

И господ да ни е на помощ, защото от здравеопазването много не бива да чакаме!!!

Георги Александров, главен редактор на "Конкурент"