Събития

Мирослав Ненков: Не е редно да се връщат болни

  19.07.2017 12:13             
Мирослав Ненков: Не е редно да се връщат болни

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков заяви, че връщането на спешни пациенти от болници и спешни центрове е недопустимо, съобщава сайтът дарикнюз. Коментарът доказва, че връщането на болни от спешните центрове е недопустимо действие.

„Обезлимитяването на някои болници би било свързано с много сериозно затягане на контрола“, каза д-р Ненков по повод повдигнатия отново въпрос за определени структуроопределящи болници у нас да няма лимит. Той подчерта, че на този етап става въпрос само за идея, но призна, че в нея „има логика“ и даде пример конкретно с „Пирогов“, като посочи, че там масово ходят хора, които са здравнонеосигурени, само за да се прегледат. „Всички болници, които обслужват спешност, не могат да върнат този, който се чувства спешен“, изтъкна той и припомни искането на здравния министър проф. Николай Петров за ясна дефиниция за спешността.

По мнението на д-р Цанко Стефанов, цитирано от сайта plus.bg „спешното състояние е всяка остра или внезапно възникнала криза, свързана с нарушение във виталните функции на организма и нарушение на морфологичната структурата, или спиране на функционалните процеси на един или няколко органа, или системи в тялото. Това води непосредствено до летален изход или трайно и тежко увреждане на организма“. Той допълва, че „всички тези обединени състояния изискват незабавна намеса от обучен специалист, който да поддържа виталните функции на организма и да подсигури запазване живота на пациента, включително провеждане на сърдечно-дихателна реанимация до поставянето на окончателна диагноза и провеждане на адекватно лечение за първопричинителя“.