Събития

Врачанин покори света на ММА

  18.07.2017 16:57             
Врачанин покори света на ММА

Един врачанин показа на света, че ММА не е страшен спорт, а благодарение на усилията на Христо Илиев, в България бойното изкуство има все повече приятели. Кой е човекът, който стои зад тази промяна?

Христо Илиев е роден във Враца, завършва средното си образование в спортното училище „Св. Климент Охридски“. Занимава се със спорт от 22 г. От май 2014 г. се заема с организирането на събития по ММА. През юни 2016 г. се дипломира като професионален мениджър по ММА във Флорида, САЩ. През август м.г. вече е президент на международната асоциация по смесени бойни изкуства ISFA Florida - USA за Европа. През декември е избран за организатор №1 на ISFA за Стария континент. От 2014 г. до сега е организирал 11 събития, в които са взели участие над 600 бойци от 25 държави. Христо е и първият българин, организирал европейски турнир и професионална гала вечер по ММА и граплинг извън България – това се случи през декември 2016 г. в Македония. Христо е единственият, организирал ММА събитие във Враца и Северозападна България. Сигурно това е причината, поради което усилията му срещат толкова суперлативи у нас и по света – нещо, което не е толкова типично за България и още повече за родния му град.

"Познавам Христо от няколко години и през цялото това време той не спря да се доказва като деен, инициативен и загрижен за младите човек. Чрез активната дейност, която развива, отдаден на спорта, той неведнъж постигна резултати, благодарение на които постави български спортисти  високо на международната сцена. Надявам се да запази енергията и с времето все повече да задълбочава и с помощта на своите атлети да дава още и още поводи за гордост на държавата и нейния спорт", казва Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи.

"Изключително мотивиран и деен млад човек, който се доказва в областта на спортния мениджмънт и гражданските инициативи. Христо е човек, който е избрал да остане във Враца и да работи за развитието на своя град. Спокойно мога да кажа, че усилията му са достойни за уважение. Имаме нужда от такива хора, трябва да ги подкрепяме и стимулираме", твърди за него кметът на Враца Калин Каменов.

"В днешно време все по-трудно се намират хора като Ицо - истински родолюбец, работещ за страната си и младежите в нея. Отдаден на спорта. Човек, който е готов да помага на околните, независимо от трудностите по пътя.  Желая му да бъде все така упорит и постоянен, а школата да продължава да изгражда златни медалисти", допълва Антон Долапчиев, депутат от Ловеч в 43-о НС.

"Христо Илиев е човек, които работи изключително много за развитието на ММА. Той вдигна стандарта в България нависоко и протяга ръка на всички млади и надеждни бойци да покажат уменията си на ринга. Човекът, който вкарва новото в ММА организирането, иновационно мислене в бъдеще. Щастлив съм, че работим рамо до рамо с професионалист като него", смята Емил Казаков, президент на съдийската комисия на ISFA за Европа.

"Човек, който се бори за спорта си ММА и който помага на младите състезатели да се развиват. Човек, обичаш страната си и готов за нови върхове в организирането на събития в Европа. Малта му даде своята подкрепа за организиране", казва за него Крис Агиус, министър на спорта на Малта.

"Той е един активен човек, който ангажира и увлича младите хора около себе си със спорта ММА. Това помага да се избегнат рисковете младежите и девойките да се занимават с обществено опасни и вредни занимания. Виждам, че е припознат от хората заради активните си позиции относно спорта и спортната инфраструктура. Радвам се, че има такива хора и се надявам да продължава да работи със същия хъс!", допълва Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

Повече четете в днешния брой на "Конкурент".