Здраве

Не яжте тези 10 храни през лятото! Доста от любимите вкусотии се оказват много вредни за горещия сезон

  18.07.2017 14:30             
Не яжте тези 10 храни през лятото! Доста от любимите вкусотии се оказват много вредни за горещия сезон

рудно е да се наслаждаваме на лятото и удоволствията, които вървят с него - барбекю, фестивали, карнавали, партита, без да мислим и за мазната и висококалорична храна, от която са съпътствани. Например хот-догът, който е пълен с натрий и мазнини, но без него не минава футболен мач. Или онези ребърца на скара, които са задължителна част от барбекюто. Обикновено те вървят и с майонезен сос, а към тях идва и някоя голяма бира или калорична газирана напитка…. Ето защо ви предлагаме списък с храни, които е по-добре да не консумирате през лятото. Някои от тях доста ни учудиха.

Хот-дог

Лятото предполага към чести излизания и барбекюта. Хот-догът е обичайна храна, но колкото и да е вкусен, трябва да се избягва на всяка цена. Той е пълен с мазнини и сол, а със соса добавяте поне още 100 калории.

Скрежина

Макар че изглежда безобидно, това популярно за горещото време питие е просто вода и много захар. Което значи празни калории.

Ребърца

Само ребрата не са толкова лоши, но всички знаем, че те просто няма да са вкусни, ако не бъдат задушени в сос за барбекю. Марината или сосът за барбекю, използван за ароматизиране, обикновено е с висока концентрация на мазнини, захар и натрий, допълнително утежнявайки вредните хранителни ефекти на ястието.

Американски корн дог (тип парти кренвирши)

Без значение дали е замразен или направен у дома, трябва да го избягвате. Един корн дог съдържа 375 калории, 21 грама мазнини, 36 грама въглехидрати, 75 милиграма холестерол и 1,170 милиграма натрий.

Подсладени напитки

Плодов сок, спортни напитки, газирани безалкохолни… те причиняват повече вреда, отколкото полза за цялостното ни здраве. Захарните напитки увреждат телата ни, виновни са за затлъстяването и оказват влияние върху физическия ни външен вид. Според nyc.gov американците консумират дневно 200-300 калории в повече, отколкото преди 30 години. Повече от половината от тези излишни калории идват от напитки, подсладени със захар.

Ванилов сладолед

Ако искате да се охладите това лято с лека закуска, помислете за замразено кисело мляко. Според myfitnesspal половин чаша ванилов сладолед съдържа 145 калории, 58 мг натрий, 8 гр мазнини, 17 гр въглехидрати и 32 мг холестерол. Което прави киселото мляко доста по-добра алтернатива.

Понички/ бухти

Пърженото тесто, пълно с крем, е любима храна през лятото по време на карнавали и панаири, но и една от най-вредните. Кутия с 6 малки бухти съдържа 720 калории, 39 гр мазнини и 79 гр въглехидрати, според myfitnesspal.

Сладоледен сандвич

Сладоледът разбрахме, че е вреден. Представете си, ако го сложите между две бисквитки или шоколадови вафли и имате още повече мазнини, калории и въглехидрати. Един сладоледен сандвич съдържа 2.5 гр наситени мазнини, 10 мг холестерол и 150 мг натрий.

Лучени кръгчета

Дълбоко пържените лучени кръгчета са вкусна и популярна лятна храна, но те са изключително лош хранителен избор. Според myfitnesspal, в 2 лукови кръгчета има 246 калории, 245 мг натрий, 9 гр мазнини и 12 гр въглехидрати.

Пикантна храна

Когато температурата се повиши и градусите са високи, пикантните храни трябва да се избягват. Те съдържат капсаицин, отговорен за краткотрайното повишаване на телесната температура. А това ще ви разгорещи още повече.