Konkurent
ТДМ

Здраве

Четири храни, които даже и експертите от хранителната индустрия не ядат

2017-08-15 12:10 554 0

Четири храни, които даже и експертите от хранителната индустрия не ядат

Анкета, проведена сред специалисти, които се занимават с контрол върху производството на храни, разкрива тъмната страна на някои популярни продукти. Ето кратък списък, представен от сайта Rodale, посветен на здравословно хранене.

Кълнове

Дъг Пауъл, професор по хранителна безопасност в Държавния университет на Канзас обяснява, че кълновете са били в основата на 40 процента от случаите на бързо разпространение на хранителни инфекции през последните 20 години и толкова пъти са били причина за спиране на храни, че "просто не си струва риска". Независимо дали соеви, бобени или пшенични, кълновете често се оказват заразени със саламонела, листерия или Е. coli. Податливи са на замърсяване, защото семената изискват влага и топлина, за да покълнат - условия, идеални за размножаване на бактерии.

Риба меч

Според педиатъра д-р Филип Ландриган предупреждение номер едно за жените, които са бременни или очакват да забременеят, е да избягват живака в рибата - а рибата меч съдържа голямо количество. Здравословни и незамърсени алтернативи, богати на Омега 3, са например сьомгата и обикновената скумрия.

Диетични безалкохолни напитки

Здравният експерт д-р Айзък Елиас споделя, че не консумира никакви напитки и храни с подсладители, защото данните са безопасността на много от тях (сукралоза, аспартам, ацесулфам К, неотам и др.) са обвити в противоречия и конфликти на интереси сред производителите. Независими изследвания предполагат, че преработени в тялото, тези вещества могат да причинят проблеми с метаболизма и теглото, неврологични заболявания, ставни болки, чревни възпаления и не на последно място, рак."

Храна от веригите за бързо хранене

Джоел Салатин, специалист в областта на устойчивото земеделие, обяснява, че икономическият модел на международните вериги за бързо хранене разчита на земеделие, което не се грижи за развитието и трайната доходоносност на земята. Използва вредни химикали, които не само застрашават човешкото здраве, но и почвите.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Този супер лесен трик в диетата ни помага да спестим доста калории
2017-09-26 18:10
69 0
Един супер лесен трик в диетата може да ни помогне да спестим доста калории. И той е толкова лесен и прост, колкото пиенето на чаша…

Ежедневни навици, увреждащи бъбреците
2017-09-26 06:15
253 0
Бъбреците са незаменим чифтен орган, без който организмът не може да функционира. Увреждането на бъбреците често става неусетно, а когато симптомите започнат да се проявяват,…

Ново изследване показа колко опасни за здравето са сушените кайсии
2017-09-25 18:10
254 0
Ако сте склонни към алергия, имайте предвид, че сушените кайсии са обикновено третирани със сул­фити. Обработката е с цел убиване на микроорганизми, удължаване на трайността…

Намалете захарта и ще останете изумени от последствията
2017-09-25 06:10
427 0
Прекомерната консумация на захар се отразява много на здравето ни. Тя предизвиква затлъстяване, промени в настроението, а също и истинско пристрастяване. Специалистите по хранене считат…

актуален брой на вестник Конкурент