Лайфстайл

Учени доказват с 3 категорични факта, че моногамията е неестествена

  14.07.2017 22:19             
Учени доказват с 3 категорични факта, че моногамията е неестествена

Дали през целия си живот не се принуждаваме да правим нещо, което е напълно неестествено за нас? Като например моногамията. Има много романтични неща, свързани с нея. Да имаме един човек, който ни познава толкова добре отвън и отвътре и с когото се чувстваме комфортно и ще споделим целия си живот е красива идея. Да разчитаме само на един човек наистина улеснява живота. Дали обаче това е естествено? Е, според науката не е, а в подкрепа на това твърдение се привеждат три основни причини.

1. Мъжете и жените губят интерес към секса с течение на времето

Можем да се опитаме да подправим нещата със секси бельо или играчки, но според научни данни желанието на жените не може да бъде дългосрочно. Изследване установява, че с течение на времето жените са склонни да преминат от страстна любов към състрадателна, което означава, че връзката се превръща по-скоро в платонично приятелство. Сексуалното желание при мъжа също страда в моногамната връзка. Една от причините е, че конфликтите в отношенията възпрепятстват секса. Въпреки това, когато мъжът намери нова партньорка, сексуалната възбуда се връща.

2. Моногамията убива най-добрите години за секс при жените

Известен е фактът, че при мъжете сексуалното желание е в разцвета си през 20-те им години, докато при жените това се случва в 30-те и 40-те. Освен това, науката е установила, че жените, които имат моногамни връзки през тези години, съобщават за ниско сексуално желание, когато в действителност това са годините, в които те трябва да имат най-добрия секс в живота си.

3. Желанието за изневяра е естествено заложено

Според учени едва между 3 и 5% от бозайниците са моногамни. Изследвания са установили, че сексуалната моногамия разчита на хормони и рецептори в мозъка. Рецепторите варират сред различните хора, в резултат на което някои от нас клонят повече към полиамория, в сравнение с други.