Здраве

Ако си гризете ноктите, то задължително трябва да знаете това!

  12.07.2017 13:41             
Ако си гризете ноктите, то задължително трябва да знаете това!

В продължение на години, гризането на ноктите е смятано за признак на нервност. Това поведение показва, че съответното лице е нервно. Въпреки това неотдавнашно проучване казва, че това не е истински симптом на тревожност, а по-скоро, е свързано с перфекционизъм. Това разказват изследователи от университета в Канада.

Извършвате ли постоянно повтарящо се действие?

Тук не става въпрос само за гризенето на ноктите, но и други повтарящи се действия, в това число пипането на косата и кожата. Всичко това довежда до извода, че дадено лице е перфекционист и той/тя го прави, за да се отърве от скука, недоволство и раздразнение. В проучване, проведено от професор Кийрън О’Конър, участвали почти 50 участници. Половината от тях имали повтарящо се поведение веднага след като били поставени в определени ситуации, които имали за цел да ги насърчат да чувстват стрес, скука или неудовлетвореност. 

В резултат на научни изследвания

Екипът открил, че скуката и отегчението са тези, които водят до повтарящи се навици. Видео на самолетна катастрофа (за стрес) и видео, което показва вълните на плажа (за останалите), не причиняват повтарящи се действия за част на участниците. Въпреки това, когато им е възложена задача, която е необходимо да решат бързо и лесно, участниците започнали да хапят ноктите си. Това се случило и когато били затворени в стая, където никой не говори за шест минути, за да се предизвика чувство на досада. Това откритие е публикувано в списание “Поведенческа терапия и експериментална психиатрия”, според което повтарящо се поведение, включително гризенето на ноктите, не е само признак за нервност. В действителност, това е реакция при перфекционистите, когато се сблъскват със скучна и разочароваща ги ситуация.

В качеството си на “перфекционист”

Професор О’Конър обясни, че тези, които започват да ядат ноктите си, когато са изправени пред проблеми, не могат да работят с нормално темпо. Ето защо те са по-склонни към раздразнение, чувство на неудовлетвореност и импотентност в сравнение с други хора. Те също така се отегчават по-често, в сравнение с другите. Един от авторите на изследването, Сара Робъртс (Сара Робъртс) съобщи резултатите, които показват, че тези, които имат навика да извършват повтарящи се действия, е допустимо да намерят лечение срещу чувството на безсилие и скука. По този начин, техните убеждения могат да бъдат променени, за да се избавят от безпокойството и чувството на неудовлетвореност.