Здраве

5 болести, при които кафето не вреди

  12.07.2017 13:25             
5 болести, при които кафето не вреди

Скорошно проучване на “Галъп” показва, че 60% от възрастните пият средно по една чаша кафе на ден. Една четвърт от тях признават, че това е зависимост. Такова количество на почитателите на кафето не е изненадващо. Удивително е да разберете нещо друго: кафето може да е полезно за здравето ви! Както и във всичко, по отношение на кафето е важна мярката - трябва да знаете кога да спрете, за да не прекалите с него.

Ето и петте болести, при които кафето не вреди:

№1: Цироза на черния дроб

Разбира се, не е реалистично да приемаме кафето като панацея при цироза на черния дроб. Не си струва да се заблуждаваме, че то ще предотврати алкохолното отравяне на организма. Но може да има положителен ефект върху черния дроб и да предотврати развитието на тази страшна болест.
Ако можем да вярваме на Си Ен Ен, “2 допълнителни чаши кафе на ден може да намалят риска от развитие на цироза на черния дроб с 44%”. Така че, ако се притеснявате за черния си дроб, не пропускайте да изпиете чашка кафе на ден - предписано ви от лекаря!

№ 2: Диабет тип 2

Диабетът е сериозно заболяване, което трябва да се лекува с помощта на медицински специалисти. Въпреки това, кафето може да бъде един от начините за предотвратяване на диабет тип 2. “Някои проучвания показват, че пиещите кафе имат по-нисък риск от развитие на диабет в сравнение с други хора”, пише WebMD.
И въпреки че се твърди, че кофеинът е ключовият елемент в борбата срещу диабета, проучванията показват, че това не е той, а самото кафе създава положителен ефект.

№ 3: Сърдечносъдови заболявания

Ефектът на кофеина върху сърцето все още се изучава, а когато става въпрос за здравето на сърцето, винаги трябва да се вслушаме в препоръките на лекуващия лекар. Въпреки това, кафето действително може да бъде от полза за предотвратяването на фатални сърдечни заболявания.
В статия на “Tech Times”, озаглавена “Ежедневното пиене на кафе намалява риска от смърт от сърдечносъдови заболявания”, се обсъждат резултатите от изследване, които гласят:
“Редовната консумация на кафе е право пропорционална на риска, свързан със... смърт от сърдечносъдови заболявания.”
Така че тези, които са загрижени за здравето на сърцето си, сигурно веднага ще изпият още една чаша ароматно кафе.

№4: Рак

Въпреки че изследванията все още продължават, учените от Американския институт за изследване на рака заявяват:
“Проучванията показват, че някои храни, като например кафето, могат да помогнат в борбата срещу рака.”
Ясно е, че кафето не може да се нарече “лечение”. Въпреки това, тези, които пият редовно кафе, може незабелязано за себе си да предотвратят развитието на рака.

№5: Болест на Паркинсон и Алцхаймер

Освен за поддържане на нормална мозъчна активност, кафето може да бъде полезно за предотвратяване на болестта на Алцхаймер и облекчаване на симптомите на Паркинсон.
“Ново изследване показва, че три чаши кафе на ден може да предотвратят болестта на Алцхаймер при възрастни хора, страдащи от нарушения в паметта”.
Проучването също така показва, че ежедневното зареждане с кофеин може да облекчи симптомите при пациенти с Паркинсон. Тези проучвания може да зарадват онези, които имат риск от наследствени заболявания!