Събития

Виктор Кръстев: Винаги заставам на страната на ученика ИНТЕРВЮ

  29.06.2017 15:34             
Виктор Кръстев: Винаги заставам на страната на ученика ИНТЕРВЮ

На 1 юни общинският съвет на Враца Ви присъди наградата на Враца за принос в образователното дело. Доволен ли сте, че признанието дойде точно тази година?

Признанието дойде сега, а по-скоро поводът бяха юбилейните чествания на училището - 195 години от създаването му, 170 години от преобразуването му като мъжко класно училище и 110 години от Врачанска мъжка окръжна гимназия. Но Средно училище "Христо Ботев" извървя един тежък път през годините на прехода, през тези вече 27 години. Училището изцяло преобрази материално-техническата си база и от училище на средно ниво израсна до водещо учебно заведение в България. Смело мога да кажа, че сме едно от водещите училища с материално-техническата си база в европейските страни. Това го казвам на базата на сравнението с училищата, с които работим по европейски проекти. Тази година работим по 7 такива проекти, в които има средно по 6 държави, т.е. можем да се сравняваме с около 40 държави и сме наясно къде е нашето място. Пътуваме много, при нас също често идват европейски делегации. Аз съм щастлив от факта, че когато директори, учители и ученици от нашите партньори идват във Враца, те са невероятно изненадани от това, което заварват при нас.  Ние демонстрираме уникални кабинети, невероятно оборудване и матераилно-техническа база, която е на високо европейско равнище. Успяхме да завършим и още куп неща - като започнем от спортни площадки с изкуствена трева, преминем фитнес център и стигнем до метеорологичната станция и географска площадка, които са уникални за учебно заведение в България.

Във връзка с юбилейните чествания президентът на България ген. Румен Радев издаде указ на 11 май, с който ни присъди почетния знак на президентството за особени заслуги в развитието на образователното дело.

Да, труден беше този път, по който вървим от 25 години - това бяха трудни стъпки в години на недоимък, на безпаричие, но вървяхме по пътя напред и нагоре, за да стигнем до кулминацията през тази година. Точно това е било оценено по достойнство от общинския съвет, за да ми присъди наградата на Враца за 2017 г. за изключителен принос в популяризирането на града.

Искам честно и откровено да кажа, че водещите училища в европейски страни като Германия, Франция, Холандия, Норвегия, Финландия знаят къде е Враца и къде е училище "Христо Ботев". Това е гордост не само за нашето училище с неговата двувековна история, но е и чест и гордост за нашия град, който се радва на едно от най-модерните училища в България.

Факт е, че СУ "Христо Ботев" е доказана марка в образованието. Мнозина обаче Ви завиждат като негов директор. Кажете на какво дължите този резултат: на добър мениджмънт, на висок професионализъм на преподавателския колектив или на високо качество на учениците?

Трябва да си спомним, че живеем в България и във Враца. Ще припомня думите на един бивш областен управител, който се премести в София. Според него, във Враца се срещат трудно други неща, освен завист и злоба. Факт е, че нашето училище е на прицела, на амбразурата и е недолюбвано от някои мои колеги. Донякъде се опитвам да ги разбера - ние нямаме проблеми с приема на деца. За две години напред имаме заявки на родители на бъдещи първокласници и такива в V клас. Паралелките, които правим след завършено основно образование, се сформират първо при нас. Ние спираме да приемаме деца с бал 26, докато други училища започват приема си с този бал. Една гимназия спира да приема деца с бал 18... Това е и оценка за качествата и професионализма на нашите преподаватели. Имаме висок рейтинг и на учеблно-възпитателната работа и по резултати от националните външни оценявания. В нашия педагогически колектив имаме  доктори на науките, имаме притежатели на I и II клас квалификация, както и по-ниските нива. Само 10% от учителите ни нямат клас квалификация. Това дава възможност на нашите ученици да са максимално добре подготвени. Нашите зрелостници, които кандидатстват в специалностите "право" и "медицина" влизат във ВУЗ-ове на 100%, което доказва всичко. След VII клас нашите училища първо запълват свободните паралелки при нас, а след това попълват останалите места в други учмебни заведения. Това поражда тази завист на някои колеги. Освен факторите, които вие изброихте - материални-техническата база и качествената подготовка, бих добавил още един фактор - традициите и ботевският дух, които ги няма в нито едно друго училище. Този дух се предава от випуск на випуск, като завършващите предават на по-малките своите умения, знания и дух.

Да разбирам ли, че препоръчвате на колегите си да дойдат и да почерпят от опита ви, вместо да ви завиждат?

Благодаря за този въпрос. Ако бяхме в Германия или Франция, или Естония, където са на много високо ниво в образованието, директорите на други училища биха се радвали на успехите на друго училище. А при нас властва принципа: "Не е важно аз да съм добре, по-важно е ти да си зле". Не бих си позволил да цитирам имена на колеги, но знам, че мои колеги от две училища непрекъснато пишат жалби до всякакви институции, за да ограничат приема в СУ "Христо Ботев". Жалбите са до МОН, до община, до областна администрация, до РУО - с настояване силово да бъде ограничен приема при нас, за да може ние да имаме само 2 паралелки в първи клас пи 4 пети клас. Те са големи демократи, но чрез прийоми от миналото искат да върнат порядките от една отминала епоха. Как можете да накарате родителя насила да запише детето си в училището, което той не иска?! Знаете, че българинът иска да има най-доброто за своите деца и затова е нормално да избере най-модерното училище, в което синът или дъщеря му да получи най-добрата подготовка. Ние сме на пазара, а родителят е онзи, който избира.

Искам да кажа от висока трибуна като вестник "Конкурент" - нека всеки, които иска да дойде и да почерпи от нашия опит. Да не мислите, че всичко, което е внедрено в СУ "Христо Ботев" сме го измислили ние? Не, видели сме го във водещите европейски страни - Норвегия, Финландия, Германия, Франция, Холандия, и сме го внедрили. На среща сме, ако някой иска да почерпи от опита ни. Неслучайно ЕС ни е присъдил сертификат за качество в образованието, т.е. стандартът ни е висок, но не го крием и можем да го споделим с всеки, който би поискал това ноу хау.

Важно при нас е и тази приемственост, която реализираме - когато ученикът дойде в първи клас, той остава до дванайсети. Нашите възпитаници трудно се адаптират в други училища. При нас ученикът не е обект, а субект на учебно-възпитателната работа, той е равнопоставен в този процес. Децата при нас знаят, че ще бъдат разбрани от учителя. Когато възникне спор, учениците идват при мен като последна инстанция. Никога не съм бил срещу учениците, защото знам, че ние, възрастните, сме обременени от житейския си опит и не можем да мислим като децата си. Затова винаги съм на страната на учениците!

Кажете малко повече за спортната зала, която предстои да бъде изградена в двора на СУ "Христо Ботев"?

Голяма битка беше за този проект. Започнахме нашите усилия за изграждането на модерна спортна зала още през 2006 г. Два пъти се класираме до финала и нещо ни попречи да реализираме намеренията си. Ние сме най-голрямото училище във Врачанско, а физкултурният ни салон е малък и недостатъчен за нуждите ни. През 2009 г. ни обещаха, че ще влезем в списъка, но влязохме в цикъл на парламентарни избори и ситуацията се промени. Три години по-късно през 2012 г. влязохме в списъка, но през февруари 2013 г. правителството хвърли оставка и ние отново бяхме поставени в началната точка на тази борба. Искам да благодаря на бившщия кмет на Враца Николай Иванов и към настоящия Калин Каменов. Предишният ни съдейства за изработването на проекта и одобрението му. Сегашният като заместник-министър на спорта ни съдейства този проект да влезе за финансиране в програма „Региони в растеж“. Да, но през 2015 г. отново влязохме в цикъл на избори, което забави малко нещата. Проектът за новата спортна зала обаче вече е одобрен, разписан е, а финансирането му е осигурено с 1 800 000 лева. Това е невероятно красиво спортно съоръжение, което съм видял в немския град Гьотинген. Предадох своите впечатления на архитекта, който в голяма степен положи максимални усилия и идеята е запазена. Това ще е истинско бижу за Враца с капацитет от 475 седящи места и две площадки с размерите на волейболни игрища по световни стандарти, между които има преграда, така че да може едновременно да се водят и часове по физическо, и да има състезания. Залата отговаря на всички модерни европейски изисквания. В момента община Враца подготвя документите и очаквам да обяви обществената поръчка за изпълнител. Дано есента на 2018 г. да се радваме на една невероятна придобивка.

Искам дебело да подчертая: това няма да е спортна зала на СУ „Христо Ботев“, а на Враца. Да, ние ще я ползваме, но тя ще може да бъде експлоатирана от спортните клубове в града, от общинската управа за нейни мероприятия и в същото време ще е истинска гордост за Враца.

 

Виктор Кръстев е роден на 23 юни 1960 г. във Враца. Завършва висше образование  в СУ „Свети Климент Охридски”, Факултет по педагогика и учител по български език и литература в средното училище. През 1996 г. завършва ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград по специалността „Социална педагогика и социално подпомагане”. От 1995 г. е директор на Средно училище „Христо Ботев“ Враца.

Виктор Кръстев е изявен общественик. Три мандата е църковен настоятел,  делегат и избирател на Патриаршеския църковен избирателен събор, секретар и президент на Ротари клуб Враца, носител на високи държавни отличия. Двукратен носител на почетното отличие Неофит Рилски. Директор на годината и социален партньор на Синдиката на българските учители за 2010 година. Носител на държавната награда за образование „Свети Иван Рилски“, на почетния знак първа степен на Областния управител на Област Враца и  на най-високото почетно отличие на ROTARI INTERNATIONAL PAUL HARRIS FELLOWW с два сапфира за 2012 година. През 2011 година е включен в Енциклопедията „Бележити българи на съвременна България – стр. 206-207.  Удостоен с решение на Общинския съвет с голямата награда на Враца за 2017 година.Семеен, с едно дете.