Събития

Кмет: Задава се люта битка за санирането

  28.06.2017 16:57             
Кмет: Задава се люта битка за санирането

Документацията на 23 многофамилни жилищни сгради в Монтана чака в Българска банка за развитие решението на властта за следващия етап от програмата за саниране, каза кметът Златко Живков. По време на заседанието на управителния съвет на общините, проведено през миналата седмица във Враца, темата била сред обсъжданите. По неофициална информация, се очаква да бъдат отпуснати 400 000 000 лева за саниране.

„Ако това се случи, битката ще е жестока. В момента в цялата страна с готова документация са хиляди сгради, а за тяхното обновяване ще са нужни около 4 милиарда лева. Това няма как да стане. С колегите ми кметове се надяваме, че поне за чакащите в банката за развитие, програмата няма да се променя, т.е. няма да се иска собствениците на имоти да съфинансират ремонтите. В панелните сгради не живеят богати хора и никой от тях няма как да извади хиляди, за да доплаща”, подчерта кметът на Монтана.

По първия етап на програмата в Монтана са санирани 10 многофамилни жилищни сгради, в които живеят близо 2000 човека. В сряда бе открит деветият обновен блок – 36 в квартал „Младост1”, десетият ще бъде завършен през следващата седмица.

В блок 36, известен като „военния блок“, има 48 апартамента, в които живеят 150 човека. Инвестицията за санирането му е 1 195 000 лева.

„Ако тези хора трябваше да съфинансират проекта, те трябваше да извадят около 150 000 лева. Това няма как да стане и се надявам, че правителството и народните представители си дават сметка за това.”, каза Златко Живков.

Общо 43 нови договора с етажни собствености е подписала община Монтана. Половината от тях са преминали през проверки и вече от месеци изчакват в Банката за развитие.