България

Жегите продължават: Температурите скачат до 40 градуса

  28.06.2017 16:30             
Жегите продължават: Температурите скачат до 40 градуса

Изключително горещо ще остане времето над страната и следващото денонощие. За цяла България са издадени предупредителни кодове заради очаквани екстремни температури, като в шест области в Северозападна и Северна България предупреждението е в оранжево.
Оранжев код е обявен за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе и Велико Търново. В равнинните части на тези райони максималните температури ще са до 39-40 градуса.
В останалите 22 области в сила е жълт предупредителен код. В тези области температурите ще са малко по-ниски - до 35-38 градуса.
В следобедните часове ще се развива купеста облачност, но само на отделни места, главно в планинските райони е възможно да превали и прегърми.
Ще духа слаб до умерен юг-югоизточен вятър. Температурите ще се повишат още и максималните ще са между 35 и 40 градуса.
Атмосферното налягане ще остане малко по-ниско от средното за юни.
В планините около и след обяд ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа умерен, по билата силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 28 градуса, на 2000 м - около 21 градуса.
Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, със слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са в интервал 27-31 градуса. Вълнението на морето ще е 2 бала. Температурата на морската вода е 25-26 градуса.