България

Лекари дерат туристите в Слънчев бряг: взимат 120 евро за зашиване на коляно

  26.06.2017 12:09             
Лекари дерат туристите в Слънчев бряг: взимат 120 евро за зашиване на коляно

В Слънчев бряг освен, че трябва да внимаваш да не се заразиш от всеобщото настроение и да се напиеш, хубаво е да стъпваш внимателно и да си гледаш в краката. Защото при най- лекия инцидент- ако примерно си удариш коляното и го разпориш- трябва да приготвиш 120 евро, за да го зашият и превържат, съобщава "Труд". Това показа проверка в две от болничните заведения в комплекса. И на двете места, любезно изслушаха проблема – чужденец, немски гражданин, от Лайпциг, който летува в Обзор, има нужда от зашиване на коляното. Какво предлагат? В първата клиника обясняват, че прегледът и обработката на коляното ще струва 120 евро. Пациентът трябва да дойде на място от Обзор до Слънчев бряг. Във втората болница, са готови да пратят лекар с линейка, което общо ще коства 65 евро, плюс 20-30 евро още за преглед и шиене на коляното. Отделно инжекция, която задължително се поставя в такива случаи и е 10-15 евро. Запознати със здравеопазването в Сънито обаче коментират, че реалната сума за услугата ще скочи значително, ако се поръча, независимо от уговорките по телефона. „Наш турист преди време си разцепи коляното. Ние тук в хотела го превързахме и направихме каквото можахме. Но той реши да ходи на лекар. Заведоха го и след известно време се върна- с нашата превръзка си беше, но олекнал с 500 лева, докато обикалял по кабинетите“, разказа хотелиер.

Едно евро на км за линейка без доктор

В момента здравното обслужване в курорта се извършва по следния начин. Туроператорите имат сключени договори със здравни заведение. Ако турист пострада, те го водят там. Все по- рядка е практиката, хотели да отдават помещения под наем за лекарски кабинети. Преди беше масово и легендите за страховитите кожодерства тръгнаха именно оттам, твърдят здравни работници. Според тях сега нещата са се променили в посока контролиране на цените и умереност. Според други източници, извън докторските среди, далеч не е така. Тарифите и това колко се взема и за какво заболяване, се пазят в тайна. Въпреки това е известно, че за километър линейките вземат по едно евро. Ако вътре са с лекар- по 1,2 евро. Така линейка Бургас- Слънчев бряг излиза над стотина лева. Проблем в Слънчев бряг създава и фактът, че улиците си нямат имена. За ориентир се използват по-известните хотели. Това създава затруднения за бързото стигане до даден инцидент. Така е от години, но въпреки недоволствата нищо не се е променило. При доболничната помощ чужденецът си плаща сам. После му се издава фактура за извършените прегледи и манипулации и тя би трябвало да се осребри в родната му страна. Ако има болничен престой, т.е. ако се наложи да влезе в болницата, престоят вече е безплатен и се пише на сметката на здравната застраховка.

Фиксирани цени за поляци, чехи и унгарци

При поляци, чехи и унгарци, нещата стоят по-различно, ако, разбира се, туроператорът им е сключил съответен договор с наша болница. Там от страните им пускат фиксирани цени на прегледи за заболявания, разпределени в три групи. До 60 евро да речем за ангина, отит, настинка. До 100 евро за лечение на ентероколит, до 150 евро за по-сериозно пострадали по време на лятната си почивка у нас. Още преди сезона, държавната болница на Бургас (УМБАЛ) публикува следното: „Приемът в болницата за туристи от държавите-членки на ЕС е максимално облекчен и става срещу представяне на европейска здравноосигурителна карта. С нея те могат да потърсят помощ в Спешното отделение на лечебното заведение, като в този случай не е необходимо да имат допълнителна медицинска застраховка. Според закона всички лица, осигурени от уредена от закона социалноосигурителна система в страна от ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, могат да си изкарат такава карта. Тъй като тя осигурява покритие единствено на своя притежател, всеки един от членовете на семейството на осигуреното лице трябва да притежава собствена“. Освен това бе изрично уточнено, че туристите с бъбречна недостатъчност, които имат нужда от хемодиализа, могат да я извършват в УМБАЛ Бургас, като тя е безплатна за гражданите от страни-членки на ЕС. Необходимо е обаче пациентът да се запише седмица по-рано.

Пробив в системата за българите

Българите също си плащат кораво, ако се разболеят на морето. Те трябва да извадят суми от джоба си и да заплатят лекарските прегледи. По здравна каса не могат да минат, тъй като трябва да имат талон от джипито си. А джипито едва ли е тръгнало с тях на лятна почивка. За българин, който иска консултация с кардиолог, преглед до 22,00 часа в една от клиниките на Слънчев бряг е 40 лева, плюс 15-20 лева за кардиограма. След 22 часа прегледът за българи вече скача и е 50 лева. За чуждите туристи 10 евро е инжекция без лекарството, 60 евро е цената да ти сложат гипс, ако счупването е до лакътя, иначе удря 100 евро.

Роми мерят кръвно на плажа

Използвайки жестокото дране в болниците, миналия сезон роми се бяха специализирали в бърза и лесна печалба от здравни услуги. Снабдени с най-елементарен апарат за кръвно, те по двойки обикаляха в жегите плажове и край басейни с предложение да измерят кръвното на летовниците. За целта вземаха „само“ по 20 лева на пациент.