Събития

Община Враца: "Леденика 2017" провокира интереса на хиляди

  25.06.2017 19:32             
Община Враца: \

Второто издание на Национален фолклорен събор „Леденика“ събра на едно място хиляди любители и пазители на българския фолклор. Целта на събора, който се организира от Община Враца е да се съхранят, популяризират и предадат родните обичаи и традиции. Тази година събитието бе уважено от Министъра на туризма Николина Ангелкова, зам.-министъра на външните работи Георг Гергиев, Областния управител Малина Николова, Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, големия български писател и автор на историческия роман „Време разделно“ акад. Антон Дончев, евродепутати, народни представители от страната, кметове на населени места, общински съветници, самодейци, граждани от страната и чужбина.

Още от рано сутринта на поляната в местността „Леденика“ във Врачанския Балкан започнаха да се застелят 40-метровите месали, подредени в 12 реда, очаквайки своите гости на Северняшката сватба. Преди това обаче на сцената се чуха и видяха изпълненията на 15 танцови и певчески състави от страната и специалните гости – групата „Огражденска четворка“.

На сцената, пред многохилядна публика, младоженците - д-р Ивайло Тодоров и Мария Спасова, кумовете им -  кметът на Враца - Калин Каменов и негова съпруга - Мария, близки и приятели пресъздадоха различните обичаи, които съпътстват ритуала, по време на Северняшката сватба. Както повелява традицията, всички участници бяха облечени в народни носии. След като бяха венчани по стар български обичай, започна и церемонията по сключване на граждански брак. Тя бе извършена от служители от Отдел „Гражданско състояние“.

Кметът Калин Каменов поздрави младоженците и покани на сцената Министърът на туризма Николина Ангелкова и акад. Антон Дончев. Каменов благодари на всички, които бяха част от Събора, защото той е направен със сърце и душа за тях. Той допълни още, че всичко поставено по месалите – хранителните  продукти - домати, сирене, кашкавал и над 2 000 хилядите глинени чаши и паници,  е направено във Враца и това е достойно за уважение.

„Днес, сред нас е човекът, който ни вдъхнови да направим това невероятно събитие, с което съхраняваме българщината. Идеята за Северняшката сватба е заимствана от историческия роман „Време разделно. Велик българин, високо ценен и уважаван от всички нас - акад. Антон Дончев“- каза Калин Каменов и му връчи почетния плакет на Община Враца и грамота за особени заслуги за българската литература, българското слово и писменост, и за опазване на българските традиции и обичаи. Акад. Антон Дончев получи още и реплика от Рогозенското съкровище. Големият български писател благодари на Каменов за наградата и призова всички да обичат България.

Министър Николина Ангелкова благодари на кмета Калин Каменов, че за втора година провежда Национален фолклорен събор „Леденика“, като по този начин се запазва духът и традициите на страната. Министър Ангелкова допълни още, че в края на годината Враца спечели една от наградите в конкурса, който Министерството организира за първи път, в категорията „Духът на България“ и то за провеждането на Национален фолклорен събор „Леденика“. „Вярвам, че с усилията, които вие и кметът полагате, да запазите българското, да направите Враца още по-популярно място и да привлича още повече български и чуждестранни туристи, със сигурност и тази година Враца ще влезе много сериозно в надпреварата във вторите годишни награди на Министерството на туризма.“, каза още министърът на туризма.

Благословия за здраве, божия помощ, закрила и щедрост към младоженците отправи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий. Всички участници в Северняшката сватба, облечени в народни носии се настаниха на месалите. За настроението на празника се погрижиха музикантите от Берковската духова музика, чийто народни ритми вдигнаха малки и големи на дълги и пъстри български хора, които се извиха по цялата поляна. До края на вечерта ритъмът на тържеството бе поддържан от победителя в  международния фестивал „Пирин Фолк“ Сандански 2016 - Светлин Миланов.