Лайфстайл

Оргазмът води до някои неочаквани странични ефекти

  21.06.2017 07:37             
Оргазмът води до някои неочаквани странични ефекти

Повечето от нас свързват оргазма с блажено освобождаване на удоволствието. За някои обаче голямата кулминация може да доведе до доста неочаквани странични ефекти - включително халюцинации, плач и кихане. Оргазмът се характеризира с усещания, обхващащи цялото тяло и таза, зачервяване, повишен сърдечен ритъм и кръвното налягане, както и тежко дишане. Психологическите реакции могат да включват чувство на любов, щастие и отпускане. Авторите на новото проучване, поместено в Sexual Medicine Reviews, заключават, че човешкият сексуален отговор е сложен и разнообразен. Така те извеждат някои от странните симптоми, които могат да се отключат, след оргазъм.

Плач

Възможно е след секс да станем тъжни, депресирани, тревожни или разстроени. Това състояние е познато като „меланхолия след секс“. Според специалистите то е често срещано и се случва дори при стабилните и дългосрочни връзки.

Халюцинации

Някои жени съобщават, че партньорът им буквално ги пренася в друг свят. От близо 50 жени, които признават, че са имали „разширен сексуален отговор“, 76% съобщават за чувство на летене. Около 75% от участниците споделят, че са изпитали усещане, сякаш напускат телата си, а 24% от тях описват чувството, че са в анимационен свят. Около една четвърт от взелите участие говорят за дежа вю след оргазъм.

Кихане

Данните, свързващи кихането и оргазма, датират от 20 век. Всъщност един случай от 1972 г. описва 59-годишен мъж, който развива тежки кихания и хрема след оргазъм, а състоянието му продължава цели 10 години, пише tialoto.bg.Според експерти активирането на една част от парасимпатиковата нервна система по време на оргазъм може да отключи друга нейна част, което причинява кихане.