Лайфстайл

Край на вечния въпрос какво да облека през лятото, за да ми е прохладно! Ето какво трябва да носите!

  20.06.2017 21:27             
Край на вечния въпрос какво да облека през лятото, за да ми е прохладно! Ето какво трябва да носите!

Лято е, горещо е. Какво да си облека? Естетическите съображения настрана, цветът на дрехите, които избирате, може да ви помогне да се чувствате по-свежи. Но противно на популярното схващане, белият цвят не е непременно най-добрата опция. В общи линии според науката е най-добре да използвате широки дрехи в черен цвят.

„Хората мислят, че белите дрехи са по-добри, защото отразяват слънчевата светлина, докато черният цвят я абсорбира и я трансформира в топлина“, обяснява Артуро Кирантес, професор от университета в Граната, Испания. Но това разбиране не взема предвид един важен фактор – че тялото ни също генерира топлина.

„Ние излъчваме термична енергия. Ако носим бели дрехи, топлината, която излъчваме, рекошира в плата и не може да излезе. За сметка на това, ако платът е черен, той я абсорбира. И ако има бриз, той отнася топлината чрез конвекция, която е ефективен механизъм, за да ни е прохладно“, казва Кирантес.

„Ключовият елемент в дрехите на бедуините е, че освен черни те са широки. Така конвекцията създава течения, които позволяват по-ефективното излизане на топлината от тялото“, допълва той. Кирантес цитира изследване от 80-те години на миналия век и публикувано в списание Nature, в което изследователите анализирали как дрехите, носени от бедуините, се отразява на телесната температура. Изследването опровергава твърдението, че тъмните дрехи ни носят повече топлина.

Променливи

Ако променим някои от факторите, например присъствието или липсата на вятър, дали дрехата е широка или тясна, нещата се променят. Ако няма вятър и сме облечени с тясна тениска, най-добре е в този случай тя да е бяла, за да отблъсква топлината. А червенето, зеленото, жълтото или синьото?

„В действителност се говори главно за бялото и черното, защото са двете крайности“ в скалата, обяснява Кирантес.

„Виждаме един предмет бял, защото отразява цялата светлина, която стига до него. Черният цвят, напротив, се абсорбира напълно и не излъчва нищо. По средата има цяла гама от цветове“, обяснява изследователят. Колкото по-тъмна е дрехата, толкота повече топлина ще абсорбира и по-малко ще отрази. Обратното се случва, когато е по-светла, завършва Кирантес.

Blitz.bg