Събития

ПРЕДИЗВИКАНО: Крадецът вика „Дръжте крадеца!“

  20.06.2017 09:51             
ПРЕДИЗВИКАНО: Крадецът вика „Дръжте крадеца!“

Обикновено се ограничавам да отговарям на бай Даньо, както наричам уродливия събирателен образ на журналистиката във Враца. Не ми се занимава, защото всеки, който започне да се бори със свиня, рано или късно ще се оцапа, както казваше дядо ми. Но въпросното същество твърде често ми дава поводи за отговор – краде средно по 10 матераила дневно от konkurent.bg, манипулира часовника на сайта си, лъже, че е „единствен“ на събитие, което отдавна е известно на останалите.

Ако не вярвате, попитайте който и да е колега от Видин до Ботевград! А и не само там... Пък и как можеш да си видял катастрофа в Козлодуй, като нямаш свой репортер там, а минути по-рано същата снимка е публикувана на сайта kozloduy-bg.info?

Същото е и със сайтовете: botevgrad.com, medianews.bg, zovnews.com, vratzadnes.com, bnr.bg/vidin... 

Поредният пример на нагла манипулация е от края на месец май. Когато бай Даньо се беше вторачил в това, че konkurent.bg не работи, сиреч няма откъде да препише. Денят е 27 май /събота/, а снимките от галерията доказват всяка дума.

Та, каква е случката: Предният ден, в петък, на 26 май сайтът montana24 публикува богат снимков материал от катастрофа, станала край града на Огоста /виж първите два кадъра/.

Ден по-късно бай Даньо публикува същите кадри със заглавието „От последните минути: БМВ се размаза на мокрия път край Монтана“. В материала пише, че само неговите хора са видели катастрофата, която е станала предния ден и то на сух асфалт, което личи от снимките. Щеше да личи и от коментарите, които бай Даньо грижливо триеше, както прави с всеки коментар, който е срещу „правилната линия“. Малко по-късно манипулацията продължи с „редактиране на материала“, но срамът остана.

Знаете ли тази поговорка“ „Крадецът вика: Дръжте крадеца!“ 

Всички подробности по катастрофата край Ребърково вчера бяха преписани минути след появата им в konkurent.bg.

Само ми е чудно как бай Даньо има снимка от зловещата катастрофа край Ребърково, направена "2 минути след сблъсъка"? Всички шофьори знаят, че разстоянието между Враца и разклона за Ребърково е около 16 км. Излиза, че тяхната кола се придвижва със светлинна скорост, щом 120 секунди след удара са имали човек, който е слязъл от колата и е снимал, нали така? Или някой е предоставил снимката на бай Даньо, а той е "забравил" да го напише като автор, или самият бай Даньо е предизвикал кървавата катастрофа... Бай Даньо, кажи си!

Има и други странни неща около "първия материал" на бай Даньо, който излиза на сайта му в 8.14 часа /за сравнение в konkurent.bg  е в 7.45 ч./. Има ли наивници, които смятат, че който има снимка от "2 минути след сблъсъка", ще чака чак до късния следобед, за да я публикува? Особено като се знае за кого става дума и кой е бай Даньо.

 

Георги Александров, главен редактор на "Конкурент"

 

PS Благодаря за снимката, която ми публикува бай Даньо, но дори и тя е открадната – от фейсбука на Модерна Враца е. Какво да кажа повече? Вижте заглавието отново!

PPS Иначе благодаря за мониторинга на konkurent.bg. Благодарение на него успяваме да сме толкова добри! Бай, Даньо, защо да се следим, като ще се хванем? Ама не искам всеки ден да публикувам в рубриката "Бай Даньо ни преписа...", защото няма да остане какво да пускаш.