Лайфстайл

Най-вкусното печено агне за Гергьовден се прави по тази стара българска рецепта

  04.05.2024 14:40             
Най-вкусното печено агне за Гергьовден се прави по тази стара българска рецепта

Печено агне за Гергьовден Продукти за рецептата: агнешко бутче, плешка или ребърца краве масло – 125 г зелен лук - 4 връзки червен пипер - 2 супени лъжици чесън - 2 -3 скилидки черен пипер сол магданоз – 1 връзка девесил – 1 връзка джоджен – 1 връзка Приготвяне на рецептата: Агнешкото се почиства от ципи и се измива. Посолява се. Сок от пресен лимон се изстисква върху него и се оставя да престои, докато се приготвя за печене.В отделен съд се слага маслото и се разбърква с червения пипер, черния пипер, скилидките чесън. След това се намазва обилно агнешкото месо. Нарязва се зеления лук, магданоза, девесила и джоджена. Обърква се. В тава за печене се поставя зелената маса. От останалата смес, с която беше намазано агнешкото се объркат и зеленините. Агнешкото месо се поставя върху тях. Налива се 1 ч.ч. чаша вода или бульон. Завива се тава с фолио и се пече във фурна. Отначало на силна фурна 250 0 след като заври се намалява на 160 0. Пече се около 4 часа.

Рецепта за агнешка плешка на фурна Продукти за рецептата: агнешки дреболии - 1/2 кг агнешка плешка - 1 брой зелен лук - 3 връзки ориз - 1 чаена чаша сол - 1 -2  супени лъжици червен пипер черен пипер джоджен - 1 връзка магданоз - 1 връзка девесил – 1 връзка олио - 2 чаени чашки масло - 1/8 кг. Приготвяне на рецептата: Дреболиите се сваряват и се нарязват на дребно. Задушава се в олио зеления лук, добавя се ориза и дреболиите, сол, налива се 3 ч. ч. бульон. След като набъбне ориза се прибавят подправките. Агнешката плешка се измива. С отворен джоб се осолява отвътре. Пълни се с готовата плънка и се зашива с конец.Поставя се в тава и се намазва с разтопеното масло и червен пипер. Наливат се 3 чаени чашки от бульона и се покрива с фолио. Пече се на 180 С за около 3 часа.

Гергьовски курбан (по селски) Продукти за ястието: 1 кг агнешко месо без кост 2 връзки пресен лук 1 връзка девесил 1 връзка джоджен 1 връзка магданоз 4 супени лъжици олио сол на вкус черен пипер Приготвяне на ястието: В голяма тенджера слагаме агнешкото месо предварително нарязано на големи късове. Наливаме вода, която трябва да бъде двойно от обема на месото. Посоляваме и оставяме да ври на нормален огън. Като заври се маха пяната, докато се изчисти бульона от нея. Най добре е да прецедите бульона и да го сложите отново на котлона да ври. След това се прибавя част от зеленият лук, който е нарязан наситно.Оставяме да ври месото, докато омекне. След като омекне започваме да прибавяме към него другата част от зеления лук, нарязан наситно, връзката девесил (наситно), връзката джоджен (наситно). Изключваме огъня и оставяме герговският курбан да утихне. Сипваме курбана в дълбоки чинии (за супа) и поръсваме пожелание с черен пипер. Сервира се горещо ястието!/actualno

ПМ-С



Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проекта за нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“
Тур на книгодарите в Национална кампания "Зелено четене" във Враца СНИМКИ
След атентата: Правилно ли са действали охранителите на словашкия премиер
За кои болести все още няма лек
Кметът на Видин поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести СНИМКИ
Сестрата на Ким Чен Ун отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия