Свят

Най-малко единадесет души бяха убити при обстрел по бежански лагери в ДР Конго

  04.05.2024 10:40             
Най-малко единадесет души бяха убити при обстрел по бежански лагери в ДР Конго

Най-малко единадесет души бяха убити, а още двадесет и шестима - тежко ранени, при обстрел по четири бежански лагера в Демократична република Конго, предаде ДПА.

Информацията за агенцията е от управителя на лагерите Лушагала, Елохим, Рего и Сепак в района на Мугунга, недалеч от източния град Гома, Мойз Нгаябарензи.  

Говорител на конгоанските въоръжени сили в провинция Северно Киву заяви, че бойци от бунтовническата групировка М23 са открили огън по хората в бежанските лагери, след като армията е унищожила техен склад за оръжия и боеприпаси днес сутринта. От М23 отхвърлят обвиненията.

Нгаябарензи казва още, че след стрелбата от страна на бунтовниците хора, населяващи лагерите, са се вдигнали на бунт и са барикадирали улиците. Армията се е намесила, за да въдвори ред, но в това време са били застреляни дете и майка му.

ДПА припомня, че от декември насам сраженията между бунтовниците от М23 и конгоанското правителство са принудили над 250 000 души да избягат от домовете си в търсене на спасение. 



Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проекта за нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“
Тур на книгодарите в Национална кампания "Зелено четене" във Враца СНИМКИ
След атентата: Правилно ли са действали охранителите на словашкия премиер
За кои болести все още няма лек
Кметът на Видин поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести СНИМКИ
Сестрата на Ким Чен Ун отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия