Свят

Американски конгресмен беше обвинен в участие в схеми за подкупи

  04.05.2024 09:20             
Американски конгресмен беше обвинен в участие в схеми за подкупи

Обвинения за участие в схеми за подкупи бяха повдигнати на американския конгресмен от Демократическата партия в Камарата на представителите Хенри Куеляр и неговата съпруга Имелда, предаде Ройтерс.

Агенцията посочва, че според обвиненията две отделни схеми са били предназначени да облагодетелстват правителството на Азербайджан и банка в Мексико.

Обвинителният акт, цитиран от Ройтерс, гласи, че в периода от декември 2014 година до ноември 2021 година Куеляр и неговата съпруга са получили подкупи на приблизителна стойност от 600 000 долара от Азербайджан и от банката, която не се назовава.

Агенцията отбелязва, че въпросните пари са били изпрани с фиктивни договори за консултантски услуги от фиктивни компании, собственост на съпругата на конгресмена в долната камара на американския Конгрес - Имелда Куеляр.

В замяна на подкупите конгресменът е възнамерявал да използва своята позиция за влияние върху външната политика на САЩ в полза на Азербайджан от една страна, а от друга да агитира сред американски представители за смекчаване на действията срещу прането на пари по отношение на банката в Мексико, посочва Ройтерс.

"Искам да е ясно, че и аз, и жена ми сме невинни по тези обвинения", заяви демократът от щата Тексас в изявление, цитирано от Ройтерс. Агенцията обръща внимание на факта, че той се слави като един от най-консервативните конгресмени от Демократическата партия в Камарата на представителите.



Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проекта за нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“
Тур на книгодарите в Национална кампания "Зелено четене" във Враца СНИМКИ
След атентата: Правилно ли са действали охранителите на словашкия премиер
За кои болести все още няма лек
Кметът на Видин поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести СНИМКИ
Сестрата на Ким Чен Ун отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия