Интервю Събития

Отец Николай: Борбата е човека да победи себе си

  01.05.2024 07:00             
Отец Николай: Борбата е човека да победи себе си

Благодеянията и добрите дела стават с божия помощ

Свещеноиконом Николай Костадинов е секретар на Врачанската епархия от 2001-ва година. През 2000 година е ръкоположен като свещеник от дядо Калиник. Срещнахме се с него дни преди Великден, за да припомним за вярата, любовта, смирението, търпението. 

Станахме ли последно време по-саможиви, затворени?
Трудно бих се произнесъл генерално. Но смятам, че има икономически, житейски, политически причини, които карат човека да бъде зависим. Да се затваря в себе си. Създават се предпоставки за завист. Или пък започваме да се величаем и гордеем – егото отива напред и се превъзнасяме над другите. Именно тук е борбата – човека да победи себе си. Да надмогне собствените си желания и интереси и да извади напред човешкото отношение. Добре е да изграждаме човешки взаимоотношение в цялото общество. А не само с определени кръгове. За това може и Бог да помогне. Ако си мислим, че от нас вършим добро – се лъжем. Всеки съвършен дар, всяко добро слиза от горе от Отеца на светлините. Ние ставаме съработници на Бога, когато помагаме. Благодеянията и добрите дела стават с божия помощ. За това стават лесно, без пречки.

Как любовта може да пребори страха? 
Човек ако е далеч от вярата и е суеверен ще го води страха да не бъде наказан. Вярното е да се върви с любов напред и чрез любовта да се скъсява разстоянието между човека и Бога. Любовта към Бога минава през любовта към човека – любовта към колеги, съседи, съграждани, сънародници е основополагаща. Ако казваме, че обичаме Бога, а мразим някои хора, значи лъжем. Мамим всъщност себе си. Защото любовта към Бога се открива в любовта към човека. Нужно е смирение, търпение, мир и любов.

Бил ли сте свидетел на чудеса?  
Те са много ситуации. Не са големи, огромни явления, но съм виждал съм как с вярата се случват чудеса. Има много проблеми, които с молитва и с църковни средства са се разрешавали пред очите ми. Най-често хората идват да търсят помощ от Бога, когато пострадат със здравето. Както се казва човек като се види на тясно, чак тогава идва в църквата. Преди това често обикалят къде ли не – гадателки, врачки, баячки и накрая влязат в църквата. Редно е обратно – първо тук да дойдат и с църковни средства да се помогне. Препоръчвам у дома, в къщи, на спокойно да се чете свещеното писание, библията, евангелието. В тези писания има думи за вечен живот, за изцеление, за извори на вяра, на надежда и на любов. Издава се един молитвеник, който е особено подходящ за самостоятелно четене на молитви. 
 
Присъствал сте при слизане на Благодатния огън. Разкажете ни малко повече? 
През 2007-ма година бях в делегацията, която посети Йерусалим, за да пренесем свещения огън. В църквата точно на гроба Христов има един малък параклис. Там влиза нашия патриарх само по стихар /дълга, права одежда, подобна на риза-бел. ред./ Има пазители на храма, които проверяват, дали има в себе си нещо запалимо – запалка, кибрит. След проверката се встъпва в параклисчето и молитвата започва. Това е наистина чудо! Излизат отвътре със запалени свещи. Благодатният огън е слязъл. Огънят се раздава на хилядите, които държат в себе си купчини по 33 свещи. Вълнуващо е, виждаш множество, което държи над главите си запалени снопове. 

Врачанската епархия включва повече от 122 църкви и параклиси. Тридесет и девет са свещениците в епархията, разпределени в четири духовни околия – Враца, Мездра, Бяла Слатина, Оряхово.


Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проекта за нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“
Тур на книгодарите в Национална кампания "Зелено четене" във Враца СНИМКИ
След атентата: Правилно ли са действали охранителите на словашкия премиер
За кои болести все още няма лек
Кметът на Видин поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести СНИМКИ
Сестрата на Ким Чен Ун отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия